Butikový coworking. Studio Perspektiv navrhlo kanceláře pražské pobočky BASE v komplexu Churchill I

Středa, 23. Září 2020 - 0:09
| Napsal: | Zdroj: Tisková zpráva

Mezinárodní soutěž na nadstandartní síť coworkingových kanceláří. Ve výběru špičková architektonická studia se zkušenostmi s workplace. Vítěz? Ateliér Perspektiv, který svým řešením nejlépe naplnil představu klienta, developerské společnosti Penta Real Estate, a v rekordním čase dokončil první projekt. 

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio
Fotoalbum: 

Architekti Ján Antal a Martin Stára představili nebývale komplexní pohled na sdílené pracoviště a koncept, který se uplatní v široké škále budov, od novostaveb až po historické a památkově chráněné objekty. Kanceláře v jejich pojetí nejsou jen stoly a židle, ale i propracované komunitní zóny, do posledního milimetru dotažená ergonomie a kvalitní akustika. Toto osvědčené spojení uplatnili také v projektu první pobočky coworkingu BASE, která se v únoru otevřela nedaleko pražského hlavního nádraží v kancelářském komplexu Churchill I.

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Interiér, který zraje

Sdílené kanceláře BASE cílí především na manažery a zaměstnance středních a velkých firem, od korporátů až po agentury. Tedy na uživatele, kteří jsou zvyklí na vysoký standard. Pro náročné klienty ateliér navrhuje často, a tak si poradil i v tomto případě. „Vytvořili jsme butikovou atmosféru, která se u coworkingových kanceláří tolik nevidí. Místy vám přijde, že jste v luxusním hotelu,“ popisují Antal a Stára. Na jejich slova dojde hned u recepce – místo klasického pultu tu najdete nábytkovou stěnu a dřevěný ostrůvek. Jako kdybyste právě vkročili do elegantní lobby.

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Prémiové jsou i použité materiály, které budou postupně získávat přirozenou patinu a neztratí na půvabu. V přízemí najdete například velkoformátovou dlažbu, v jiných částech coworku zase dubovou podlahu a přírodní linoleum. V komunitních kuchyňkách použili architekti barevné keramické obklady s kontrastními dřevěnými spárovkami, v zasedacích místnostech zvolili odolné profilované sklo.  „Jde o kvalitní materiály, které mají dlouhou životnost, a proto se nemusí tak často obnovovat. Nechceme, aby naše projekty generovaly zbytečný odpad,“ vysvětlují Antal a Stára. 

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Small talk na tržišti

Ateliér Perspektiv si ve svých návrzích zakládá na kvalitním zpracování komunitních zón, které podněcují výměnu nápadů nebo příjemné setkání. Taková místa najdete i v coworkingu BASE. „Inspirovali jsme se architekturou tržnic a interakcemi, které na tržišti probíhají. Lidé tu nakupují, prodávají a hlavně sdílejí. Tuto myšlenku jsme přenesli do pracovního prostředí. Chtěli jsme vytvořit pomyslný ‚creative market‘, kde budou lidé prodávat své myšlenky a obohacovat se nápady druhých. Zkrátka prostředí, které bude stimulovat kreativitu.“

Srdcem komunitního života je zóna s výhledem na Pražský hrad a rušné hlavní nádraží. Využít ji může každý, kdo do kanceláří přijde. „Lidé si sem chodí popovídat, kochat se i pracovat,“ říkají architekti. Prostory se dají jednoduše přizpůsobit, hlavně díky flexibilnímu mobiliáři. Ve výsledku se sem může vejít i přes sto lidí. Nechybí ani praktická místnost určená pro konání workshopů a celodenní školení. A když přijde na networking, můžete si na baru vychutnat lahodné prosecco.

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Z baru do ticha

Kanceláře a zasedací místnosti naopak podporují individualitu a soustředěnost. Jednotlivé prostory od sebe oddělují například na míru vyrobené skleněné příčky, které kombinují čiré a profilové vroubkované sklo. V zasedacích místnostech zaručují dostatek soukromí, aniž by narušovaly transparentnost a otevřenost celého coworkingu. Nemusí se tak používat závěsy ani polep, jež bývají standardním řešením. 

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Právě atypické interiérové prvky byly pro architekty největší výzvou. „Velmi dlouho jsme hledali výrobce, který by takovou příčku dokázal vyrobit. Není totiž běžné na jedné ploše kombinovat různé druhy skla. Do posledního detailu jsme museli promyslet i nosné profily, aby všechno to sklo unesly,“ vysvětlují Antal a Stára, kteří projekt nejen navrhli, ale zastali i roli projektantů a zpracovali realizační dokumentaci. A protože projekt běžel ve velmi rychlém tempu – od návrhu do realizace uběhlo jen osm měsíců –, vytvořili architekti informační model budovy (BIM), tedy digitální 3D model. Ten jim umožnil efektivně koordinovat projekt v reálném čase, mít přehled o všech probíhajících pracích a postupu ostatních odborníků. „Už při navrhování vás program upozorní na případnou kolizi, díky tomu pak nedojde k nepříjemným překvapením v průběhu stavby,“ říká Antal a dodává: „Spoustu věcí jsme řešili až za chodu a museli rychle hledat vhodná řešení, což bylo velmi náročné. Díky digitalizaci projektu se nám ale všechno podařilo dotáhnout a úspěšně klientovi prezentovat každý aspekt návrhu.“

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Design pro lidi i přírodu

Také udržitelnost je pro architekty velkým tématem. „Vnímáme ji jako podmínku kvalitní architektury. V každém projektu se proto snažíme používat recyklované a přírodní materiály, které mají nízkou uhlíkovou stopu,“ popisují autoři návrhu. V coworkingu BASE architekti využívají akustické obklady od firmy Re:felt z recyklovaných PET lahví. Na podlahu zase použili přírodní linoleum od značky Tarkett, pocházející z obnovitelných zdrojů. 

Přibýt by měla také díla lokálních designérů, která jinak univerzální design zasadí do konkrétního města a prostředí – už teď s nimi architekti pracovali při focení interiéru. K vidění je třeba kolekce porcelánových objektů Hände Hoch! od ateliéru Qubus, skleněné vázy Bandaska od studia DECHEM, kolekce váz Nueevo od ateliéru LLEV, skleněné objekty Heritage od designéra Jiřího Krejčiříka nebo vázy BIG od legendy českého designu Jiřího Pelcla.

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio

Pracovní základna v teplárně

Další coworking ze sítě BASE se plánuje otevřít v Bratislavě, a to v novém areálu Sky Park, kde svůj rukopis zanechala mimo jiné i Zaha Hadid Architects. Ten vznikl na brownfieldu, kde kdysi stávala velká průmyslová zóna. Zachovala se z ní jen teplárna, která je národní kulturní památkou a jedním z mála odkazů na industriální minulost města. Ve 40. letech ji navrhl Dušan Jurkovič, významné jméno slovenské architektury 20. století.

Studio Perspektiv zohlednilo při navrhování interiéru nejen historii objektu, ale také moderní skleněnou vestavbu. „Snažili jsme se prostor doplňovat a navazovat na něj stylem i geometrií nových prvků. Zároveň jsme ale chtěli, aby bylo jasně rozpoznatelné, které části jsou nové a které původní – nesnažíme se originální dílo napodobovat,“ říkají architekti Ján Antal a Martin Stára. Zato se dílo velikána nebojí interpretovat v duchu 21. století: protože si rádi hrají s grafikou, po interiéru budou rozmístěny prvky, jež odkazují na dekorativnost Jurkovičových návrhů. 

Ucelený pohled na sdílené pracoviště tak ateliér Perspektiv uplatnil v pražské novostavbě i bratislavské národní kulturní památce. Obě místa už na první pohled patří k sobě – nabízejí desítky možností, kde pohodlně pracovat nebo si popovídat nad skleničkou toho nejlepšího vína.

Butikový coworking, Studio Perspektiv © Mojmír Bureš / Artspeak Studio