Moderní lyrika vesnické stavby

Úterý, 31. Květen 2011 - 2:00
| Napsal:

Tato nevtíravá, poetická a přesto moderní a funkční stavba si právem odnesla ze soutěže Grand Prix Architektů 2011 cenu v kategorii Rodinný dům. Mladí architekti z ateliéru JRA Architekti si mohou do svého portfolia zařadit významné ocenění. Podívejte se, jaký to dům vlastně postavili.

Autorská zpráva ateliéru JRA Architekti:

Pozemek, na kterém dům vznikl, se nachází v malebné vesnici na návsi v údolí na okraji Českomoravské vrchoviny. Původně na tomto pozemku stály vesnické budovy, které byly v dezolátním stavu a byly odstraněny. Hlavním cílem návrhu bylo vytvořit objekt, který by na sebe neupozorňoval a nebyl pro vesnici nepřítelem. Dům vychází z tvarosloví původních domů na vesnici.

Hmota novostavby částečně respektuje členění hmot původní usedlosti. Podélná hmota domu se sedlovou střechou je orientovaná kolmo na náves. Fasáda směrem do návsi má jednoduchý štít, který pak navazuje na kamenné stěny ohraničující vlastní pozemek. Tyto stěny kopírují původní stěny a vznikly použitím kamení z rozbořených starých stavení. Díky tomu byla vytvořena jedna úroveň pobytového patra a zahrady. Od vedlejšího domu je dům odsazen zapuštěnou garáží se vstupem do domu. Důležité bylo také v návrhu zakomponování staré lípy, ke které se dům přisadil a vznikl tak příjemný vstup do domu krytý tímto stromem.

Do domu se vstupuje v úrovni garáže, kde je vstupní hala. Garáž je doplněna o technickou místnost a prádelnu, které navazují na vstupní halu. Po schodišti se vystoupá o půl patra do obytné části, která je v jedné úrovni propojena s pobytovou zahradou velkými posuvnými okny Tento prostor je otevřen až k hřebenu střechy bez použití vazných trámů a osvětlen vrchním podélným oknem. Obytné patro tvoří obývací prostor spojený s kuchyní a jídelnou. Kuchyňská část je zapuštěna pod podkrovní část. Snížený strop nad kuchyní je železobetonový žebříkový strop. Za dřevěnou stěnou směrem do ulice je umístěna hlavní ložnice s koupelnou.

Z hlavního prostoru se po jednoramenném schodišti s pevnými dřevěnými bočnicemi vystoupá na podkrovní galerii, která lemuje hlavní obytný prostor. Jako zábradlí jsme použili atypicky kotvené dubové dřevěné profily bez horního propojení. Z této galerie se vstupuje do dvou stran, kde jsou umístěny ložnice, koupelna a šatna. Galerie bude v budoucnu sloužit jako knihovna.