Architektura / rodinné domy

CEMEX BETONOVÝ DŮM - tým 1

Projekt týmu 1 ve složení Michal Juřík, Denisa Kanderová a David Korsa na kontroverzní téma Masarykovy čtvrti v pražské části Troja.

Michal Juřík / Denisa Kanderová , 14. 11. 2011

POPIS

_tento dům je formován snahou získat v interieru co nejvíce přirozeného osvětlení. Toho je docíleno několika střešními světlíky - v kuchyni - bylinkový záhon, jinde mála “atria” se stromkem. Dům se rozkládá především v horizontální linii s orientací otevřených pohledů do údolí Troje a na panorama Prahy.

HMOTA

_hmota je formována charakterem terénu, otvírá se a natáčí za světlem a nejhezčími pohledy do údolí Troje a na panorama Prahy 

SVĚTLO

_denní světlo je jedním ze sochařů domu, natáčí, proděravuje. Přirozené osvětlení tak krom prosklených stěn zajišťuje také řada střešních světlíků.

SITUACE

_po zpevněné cestě lze automobilem dojet k domu. Garáž je u spodní části zahrady z důvodů ůspory plochy zahrady. Je částečně zapuštěná pod terén. Na zahradě jsou různé druhy travin v ploše dělených segmenty. Snahou bylo zachovat maximum kvalitních dřevin.

CÍL

Cílem našeho urbanistického návrhu není tvorba města, městského prostoru nebo městotvorné zástavby. Masarykova čtvrť přímo navazuje na botanickou zahradu polohou i krajinnou povahou. Je to místo předurčené k bydlení v rodinných domech, což je obecně považováno za nejlepší způsob bydlení.

Nesnažíme se zasahovat do složitých majetkových poměrů, zachováváme parcely tak, jak jsou. Lákavé spojení všech parcel v jednu velkou parkovou plochu s hustě osídlenou menší částí je proveditelné pouze za jistých idealizovaných a bohužel totálně nereálných podmínek. Mimo to kolektivizace je ideologie zastaralá a dnes už víme, že nefungovala. Lidé jsou šťastní v rodinných domech. Problém “botanická zahrada rozděluje Troju” řešíme novým objektem skleníku, který bude zároveň mostem. Přilehající část zahrady by pak měla být volně přístupná pro veřejnost a zajistit tak důležitou parkovou plochu. Tato část by byla přístupná novou pěší trasou s těžištěm na novém náměstí s výhledem do údolí.

Podpořte své favority i v hlasování na Facebooku zde!

 

Foto: eArch

 

 

 

 

 

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři