Architektura / interiér

Interiér bytu v historické vile se po rekonstrukci nese v odstínech bílé, šedé a dubového dřeva

Rekonstrukce bytu v historické vile z 19. století spočívala v kompletní přestavbě, která majitelům přinesla moderní interiér kombinující odstíny šedé a bílé v kombinaci s dubovým dřevem.

M&T , 16. 4. 2021

Kousek přírody

Majitelé bytu historické vily v Jablonecké ulici v Liberci se rozhodli pro kompletní rekonstrukci bytu v jejím nejvyšším podlaží. Tu svěřili designérovi Josefu Trakalovi, který se podle přání majitelů snažil využít převážně přírodní materiály a vnést tak do bytu kousek přírody. Podlahy a části nábytku zvolil autor v podobě dubového dřeva, se kterým kontrastují stěny s hladce bílým povrchem či betonovou stěrkou. Celý prostor dotváří množství světel a černé doplňky. Interiér charakterizují přirozené barvy a jednoduché linie umocňující pocit vzdušnosti a lehkosti. 

„Celá rekonstrukce byla jedna velká symbióza mezi majiteli a mnou. Vše jsme konzultovali a výsledek je naší společnou prací. Samozřejmě, že je údělem designéra prosadit si svůj styl, ale musí ho také umět ztvárnit z klientových představ, a to si myslím, že se zde opravdu povedlo,“ přibližuje Josef Trakal spolupráci s majiteli.

Z původního zařízení bytu nezůstalo vůbec nic, během přestavby se navíc vyskytly i statické problémy. „Při rekonstrukci jsme se dokonce propadli o patro níže, takže šlo o skutečně radikální přeměnu,“ říká Trakal.

Interiér liberecké vily, Josef Trakal © Johana Antošová

Praktický minimalismus

Vstup do bytu je tvořen úzkou a dlouhou chodbou lemovanou bílými stěnami a dveřmi ve stejné barvě. Dominantní bílá barva spolu s bodovým osvětlením chodbu opticky projasňují, takže nepůsobí vůbec stísněně. Celkový vzhled doplňuje dubová podlaha a šedé detaily v podobě čalounění taburetek nebo klik kolekce MINIMAL od společnosti M&T. „Kliky českého výrobce M&T znám a sleduji již velmi dlouho a jelikož i já tvořím produktový design, tak je pro mě M&T srdcovkou. Kliku MINIMAL jsme volili v kombinaci s dveřmi od firmy Sapeli, které jsou také minimalistické, čisté, a tudíž krásné,“ odůvodňuje jejich použití Trakal. „Pro realizaci byla použita klika MINIMAL v povrchové úpravě matného niklu. Neviditelná rozeta nepřesahující obrys samotné kliky podtrhuje celkové minimalistické ladění bytu,“ popisuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování.

Interiér liberecké vily, Josef Trakal © Johana Antošová

Prostor a jas

Na vstupní chodbu navazuje obývací místnost spojená s moderně zařízeným kuchyňským a jídelním koutem. Spojení obou těchto místností tak tvoří příjemně velký obytný prostor. Pravá část místnosti, které vévodí sedací souprava v tmavě šedém provedení, je určena k relaxaci a odpočinku. Relaxační atmosféru podporuje černý koberec s vysokým chlupem a kout s rostlinami. „Černá nemusí znamenat temná, pokud je dostatečně osvětlená a použitý materiál dokáže část světla odrazit,“ říká designér.

V levé části místnosti se nachází kuchyň s kuchyňskou linkou, kterou designér navrhl v kombinaci dubového masivu a bílého ultra matu a jídelní stůl. Kuchyň je narozdíl od obývací místnosti mnohem více prosvětlená a vytvořená v duchu praktického minimalismu.

Interiér liberecké vily, Josef TrakalFoto: Johana Antošová

Dvě barvy a buk

Hned vedle obývací místnosti se nachází ložnice s vlastní šatnou. Dominantním prvkem ložnice je manželská postel s šedým čalouněním. Šedá barva postele v kombinaci se závěsy ve stejné barvě spolu se světlostí pokoje odpovídá duchu celkového designu bytu. Kromě dřevěného provedení podlahy a zrcadel zde designér Josef Trakal použil jako doplněk také bílé kožešiny. Barevný kontrast zde místo obvyklých černých detailů představují barevné polštářky a modré noční stolky hrající do noty abstraktní tapetě na stěně v podobě siluet hor. 

Koupelně dominuje jednoznačně šedá v podobě betonové stěrky na stěnách i šedé dlažby. Bílý nábytek zde hraje spíše minoritní roli. Černá se zde vyskytuje v podobě doplňků, kterými jsou například kohoutky umyvadel, sprchové baterie a hlavice, otopný žebřík nebo stropní světla. Teplo do prostoru přináší kulatá zrcadla s dřevěným rámem. 

Důležitou roli hraje osvětlení prostoru. Nejen design osvětlení, ale i způsob jeho použití. V tomto případě vhodně navržená svítidla celkový prostor opticky zvětšují. Interiérový designér Josef Trakal zvolil svítidla s čistým designem v lehce skandinávském stylu. 

Interiér liberecké vily, Josef TrakalFoto: Johana Antošová

Interiér liberecké vily, Josef TrakalFoto: Johana Antošová

  • autor: M&T *
  • publikováno: * 16. 4. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

rekonstrukce M&T kliky Liberec

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři