Moderní horská chata
Horská restaurace Addis Abeba(r) sebevědomě vyvrací veškerá očekávání. Lyžaři si pod pojmem horská bouda většinou představují romanticky přestavěné horské stavení, a hlavně spoustu dřeva. A přesně tohle Adi Walter, majitel Abeba(r)u, nechtěl.
EARCH.CZ , 12. 3. 2010
Architekti dostali volné pole působnosti. Lyžování je neodmyslitelně spojené s horami a svahy, a tak je chata často vidět i shora. Proto se architekti rozhodli dát střeše stejný význam, jako by byla plnohodnotnou pátou stěnou. Celá budova je potažená bílými vláknocementovými deskami s jejich charakteristickými odstupy, vytvářejícími nepravidelnou kresbu. Dva velké světlíky jsou, stejně jako komíny, obaleny měděným plechem. Teprve uvnitř tohoto sněhového krystalu narazíte na dřevo.
Interiéru vládnou teplé materiály jako modřín, plsť a dřevotříska. Zdá se, že tady, vysoko nad tradičním městečkem Galtür, se daří moderně. Co ale uvidíte na schodišti cestou od toalet? Paroží. Juen se usmívá: „Hodně jsem stál o to, aby tu parohy byly. Majitel restaurace se jim cynicky pošklebuje. Chtěli jsme hostům dát impuls k zamyšlení nad tradicí a modernou.“ A to se podařilo. Letmý pohled na paroží hostům cestou připomene jejich zklamané očekávání „opravdové horské boudy“. Pak se ale mohou posadit do jednoho z arkýřů, a vychutnávat panoramata, která berou dech.
Psáno pro časopis 91°, www.cembrit.cz