Reggio škola, originální budova pro originální školní systém. Foto: José Hevia
Architektura / občanské stavby

Nejlepší stavby Evropy: Nahá škola v Madridu

Představujeme sedm finalistů evropské ceny Miese van der Rohe za architekturu. Tentokrát školu v Madridu. Použili jinde nepotřebný materiál, obalená je korkem a drobný hmyz tu vítají.

Karolína Vránková , 9. 4. 2024

V „reggio školách“ se vzdělává podle pozoruhodného systému zvaného Reggio Emilia. Je to název italského regionu, kde ho vymysleli. Zjednodušeně řečeno, děti se neučí to, co by „měly umět“, ale to, co je samotné přitahuje a fascinuje. První taková škola byla postavena z trosek domů zničených za 2. světové války v Itálii.

Nyní je „reggio“ vzdělávání opět v kurzu a v Madridu stojí nová reggio škola. A také ta vznikla pospojováním všech možných starých i nových elementů. Odhaluje kabely a potrubí, takže působí jako nahá. Namísto školního pozemku má několik menších zahrádek uvnitř. Je propojena s veřejným parkem Valdebebas a počítá se s tím, že část vyučování se bude odehrávat také tam. Tahle budova je prostě zvláštní, fascinující, budí otázky a má to být „další učitel dětí“. Tak si to přáli zadavatelé a tak to pojali architekti ze studia Office for Political Innovation.

Foto:  Vystavěná ze zvláštních elementů a co nejvíce do výšky - šetří to prostor i materiál.

Experiment, kam se podíváš

Je to stavba experimentální ve všech ohledech, myšlenkově i technicky, která „posouvá hranice toho, co vše je udržitelnost,“ jak se píše v hodnocení stavby na stránkách ceny Miese van der Rohe.

Je to vidět například na přemýšlení o materiálech. Architekt Andrés Jaquey to v rozhovoru pro magazín Domus popsal: „Našli jsme například velkou zásobu plastových kulatých oken, které byly vyrobeny někdy kolem roku 2000. Byly určeny pro obytné vozy. My jsme je využili jako hlavní prvek fasády.“ Děti je prý milují a mají pocit, že jsou v ponorce.

Podobně získali nepotřebné skleněné cihly nebo umyvadla určená kdysi pro ruční praní – nazývají to „odpadky mainstreamové historie“. Nově a s myšlenkou na co nejmenší dopad budovy na prostředí se ale uvažovalo ve všech rovinách projektu.

Foto: Uvnitř tříd, které jsou propojené s exteriérem

Zaprvé, stavělo se do výšky. Tím se ušetřila zabraná půda, základy mohou být o čtvrtinu menší a méně je také vodovodních a kanalizačních trubek.

Zadruhé, žádné podhledy, obklady, žádné provětrávané fasády. Namísto toho byla na dům nastříkaná hmota složená z korku a pryskyřice, která izoluje a zároveň kryje fasádu i střechy. Ušetřilo se tím spousta materiálu.

Zatřetí, korková hmota částečně přijímá vodu a mohou tam tedy žít řasy, houby či hmyz. A to není důvod je hubit, ale naopak je vítat.

Foto:  Hodilo se leccos. Okna určená pro obytné vozy, anebo umyvadla původně na praní.

Začtvrté, celá konstrukce je promyšlená tak, aby bylo možné ji udělat co nejjednodušší a použít méně materiálu, zejména betonu.

„Architektura je teď velmi vzrušující obor. Svět prochází mnoha transformacemi a brzy uvidíme podoby architektury, které nás totálně překvapí a naše vystavěné prostředí už nebude vypadat a fungovat jako dřív. Strašně mě to zajímá!“ řekl architekt Jaquey v Domusu. A zajímá to zřejmě i porotce evropské architektonické ceny. Zařadili reggio školu v Madridu mezi sedm finalistů ročníku 2024. Kdo zvítězí se dozvíme na konci dubna.

  • Autoři: Roberto González García, Luis González Cabrera, Alberto Heras, Ismael Medina Manzano, Jesús Meseguer Cortés, Paola Pardo-Castillo, Rajvi Anandpara, Juan David Barreto, Inês Barros, Ludovica Battista, Shubhankar Bhajekar, Elise Durand, Drishti Gandhi, Maria Karagianni, Bansi Mehta, Alessandro Peja, Meeerati Rana, Mishti Shah, Saumil Shanghavi
  • Ateliér: Andrés Jaque / Office for Political Innovation
  • Země: Španělsko
  • Město: Madrid
  • Adresa:: Calle San Enrique de Ossó, 48. El Encinar de los Reyes, 28055 Madrid
  • Statické řešení: Iago González Quelle, Víctor García Rabadán
  • Řešení udržitelnosti: Javier González Nieto, Javier Mach Cestero (Dirtec Arquitectos Técnicos)
  • Projektový managment: Ángel David Moreno Casero, Carlos Peñalver Álvarez, Almudena Antón Vélez
  • Fotograf: José Hevia

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři