Podle poroty EUmies award je totiž projekt Hage odpovědí na otázku, jak vybudovat novou komunitu – musí se začít veřejným prostorem. Foto: Peter Westrup
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Nejlepší stavby Evropy: Na začátku je společná zahrada. A kolem se zvolna staví město

Na jihu Švédska stojí komunitní zahrada Hage. Od roku 2021 funguje jako veřejné prostranství a brzy kolem ní vyroste nová obytná čtvrť. Vzniká pomalu, postupně, organicky, jako se stavělo kdysi. Právě za neobyčejný proces plánování se projekt dostal mezi sedm finalistů evropské ceny Miese van der Rohe za architekturu.

Viktorie Majoberová , 4. 4. 2024

Zahradu Hage byste našli na severovýchodní periferii města Lund. To se nachází na jihu Švédska, ve známé zemědělské oblasti. Deset hektarů této půdy čeká urbanistický rozvoj. A to konkrétně na pozemku, který vlastní lundská katedrála, sídlo biskupa Švédské církve. Její představitelé se rozhodli, společně s dalšími aktéry, zapojit do procesu navrhování. Ale po svém.

Místo toho, aby katedrála předala svoji půdu developerovi, se rozhodla zamyslet nad krajinou s ohledem na její, nejen historické, hodnoty. Společně s lundskou radnicí, Lundskou univerzitou a regionem Skåne vyzvala norské studio Brendeland & Kristoffersen, inženýry Price a Myers, širokou veřejnost a další, aby se zapojili do procesu navrhování.

Foto: Ze tří stran je zeď, ze čtvrté je stůl pod střechou.

A tak se spustil proces velmi netradičního plánování- „proces naruby“. Hlavním cílem všech zapojených bylo, aby byla transformace krajiny ve město postupná, organická a samovolná. Jak toho docílili? Místo nového územního plánu začali z druhého konce – jako první navrhli veřejný prostor, zahradu Hage, kolem které se postupně rozroste nové město.

Hage můžeme chápat jako předzvěst postupného vývoje. V současném stavu je zahrada izolovaným ortogonálním objektem v krajině. Ten se ale s postupem času stane součástí městské struktury. Jaká bude budoucnost veřejné zahrady, je v rukou místních obyvatel. „Nevíme, jaká zástavba se tu vybuduje. Nevíme, jak se zahrada za pár let změní. Ten návrh nevznikl na základě našich nápadů, vytvořili jsme ho společně s lidmi a vzešel z konkrétních místních hodnot. To, co se bude dít dál, již není v našich rukou. A to je dobře.“ popisují architekti.

Zahrada jako začátek

40x40 metrů. Takový je rozměr čtvercové zahrady. Tři ze čtyř stran jsou oploceny zdí, která je vysoká 2,2 metrů. Architekti ji postavili z recyklovaných cihel z původní továrny Bjornekulla, kde se dříve vyráběla marmeláda. Čtvrtá strana je otevřená a chráněná plechovou střechou, pod kterou je umístěn dlouhý dřevěný stůl s dvěma lavicemi. Ty jsou podepřeny kameny z nedalekého lomu.

Zahrada byla otevřela veřejnosti již v roce 2021 od té doby se stále mění. Především díky lidem, kteří ji navštěvují. To hezky popisují samotní architekti: „Zahrada poroste společně s místními dětmi. A zdi Hage zarámují jejich vzpomínky.“ V současném stavu funguje jako veřejné prostranství, svobodný prostor pro lidi, kde se můžou setkat, diskutovat a pořádat různé komunitní akce.

Foto: V současném stavu funguje jako veřejné prostranství, svobodný prostor pro lidi, kde se můžou setkat, diskutovat a pořádat různé komunitní akce. 

Kolem bude postupně vznikat kus města. Každý další dům ovlivní návrh domu následujícího. Organicky, pozvolna se krajina přemění na obytnou čtvrť a z Hage stane veřejný prostor v městské struktuře. V současné době známe autory prvních domů, které se vedle komunitní zahrady postaví. Navrhli je architekti z katalánského studia Flores & Prats. Navržené domy budou obsahovat veřejné části, např. společnou kuchyni, která bude mít orientovaný vstup směrem k zahradě Hage, čímž podpoří komunitní charakter místa.

Autoři skrze architekturu nastartovali proces. Dokončení veřejné zahrady rozhodně není koncem, nýbrž začátkem toho, co se bude ve městě Lund dále odehrávat. Je zajímavé, kolik toho v rámci návrhu lze nechat nedořečeného, kolik rozhodnutí nechat na veřejnosti. Projekt je díky tomuto přístupu tak jedinečný a není divu, že byl vybrán jako jeden z finalistů Evropské ceny za architekturu Mies van der Rohe. Podle poroty je totiž projekt Hage odpovědí na otázku, jak vybudovat novou komunitu – musí se začít veřejným prostorem.

  • Autoři: Geir Brendeland, Olav Kristoffersen, Thomas Skinnemoen, Tim Lucas, Ian Shepherd
  • Ateliér: Brendeland & Kristoffersen, Price & Myers
  • Spolupráce: Jake Ford, Åsa Bjerndell, Johan Tilly, Håkan Nilsson, Jonas Kroon, Mickael Forsberg, Christer Persson
  • Město: Lund
  • Užitná plocha: 1600 m²
  • Investor: Lund Cathedral

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři