Náves ve vesnici Piódão od studia Branco del Rio Foto: Frederico Martinho
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Nejlepší stavby Evropy: Náves v horské vesnici, kde se už nesmí parkovat

Nejlepší architektura v EU získá každé dva roky cenu Miese van der Rohe. Kdo na prestižní ocenění dosáhne letos? Představíme 7 finalistů. Tentokrát náves v horské vesnici v Portugalsku. Zmizela z ní auta, zůstaly staré stromy a přibyla nová dlažba. Může cenu získat realizace, která je tak nenápadná, že skoro není vidět?

Adéla Vaculíková , 21. 3. 2024

Každá vesnice potřebuje náves. Prostor, do kterého se budou obracet její hlavní budovy, obyvatelé se tu mohou shromažďovat a v ideálním případě vypít kávu nebo sníst oběd. Ve vesnici Piódão ve středním Portugalsku mají kavárna i restaurace taky venkovní posezení. Židle a stoly stojí na nerovné dlažbě a stíní je stromy. Auta tudy jezdit nesmí, za návsí pokračují už jen úzké uličky pro pěší, kterými by neprojela. Působí to idylicky, obyčejně, zavedeně, jako by se na místě už pár desítek let mnoho nezměnilo.

Náves v Piódão se však letos může stát nejlepším architektonicko-urbanistickým projektem realizovaným v Evropě v posledních dvou letech. Na cenu Mies van der Rohe Award 2024 je za něj nominovaný ateliér Branco del Rio. Za to, že do návsi zasáhli jen tak, jak bylo potřeba. „Z místa vyzařuje dojem, že se na něm nic nestalo, že to vždycky bylo tak, jak je teď,“ říkají architekti João Branco a Paula del Río, kteří spolu v ateliéru působí. Jsou nominovaní v kategorii Emerging architects, tedy začínající architekti.

Foto: Kdysi to bylo parkoviště, dnes je opět plnohodnotnou návsí.

Z parkoviště idyla

Než v roce 2020 odstartovala revitalizace návsi, byla parkovištěm. Ta blokovala dokonce schody ke kostelu – hlavní dominantě vesnice, ve které žije jen 120 obyvatel. Od pohledu je romantická, pohyb v ní je ale náročnější. Piódão totiž leží v horách, v prudkém svahu. Domy jsou tady na sebe nahuštěné, stojí na zpevněných terasách, vedle návsi tady už není žádná další rovina. O to důležitější bylo ji smysluplně využít. Vytvořit prostor, který bude funkčním centrem a káva se na něm bude dát vypít bez zápachu spalin z výfuků. Všechna auta dnes musejí zůstat před návsí, kde je pro ně vyhrazená parkovací plocha.

Foto: Náves před zásahem architektů fungovala jako parkoviště.

„Prostor byl vrácen jeho obyvatelům v návaznosti na jejich materiální a stavební kulturu,“ říkají architekti. V Piódão se staví hlavně z břidlice – domy z ní mají své obvodové zdivo, střechy, jsou ní vydlážděné chodníky. A z břidlice je teď i nová náves. Její nepravidelný tvar usměrňuje svou strukturou, stáčí se do kruhu, v jehož středu dál rostou původní stromy a stojí pomník s bustou místního faráře z 19. století.

Architekti říkají, že místo nechtěli příliš změnit, jejich cílem bylo pouze zlepšit jeho kvalitu. Tak, aby se tady cítili dobře starousedlíci i třeba i noví obyvatelé, o které tato řídce osídlená lokalita Portugalska stojí. Vznikl tady taky prostor pro výletníky – turistické informační centrum, které se usadilo v jednom z domů přímo na návsi. I ten prošel rekonstrukcí podle ateliéru Branco del Rio. Architekti ho očistili od nevhodných úprav, nechali vyniknout jeho materiálovou a prostorovou podstatu. Na zrevitalizovanou náves se z něj otevírá výhled z oken v modrých rámech, ty jsou dalším charakteristickým znakem architektury vesnice.

Foto: Vznikl tady taky prostor pro výletníky – turistické informační centrum, které se usadilo v jednom z domů přímo na návsi.
  • Autoři: João Branco, Paula del Río
  • Ateliér: Branco Del Rio Arquitectos
  • Spolupráce: Marco Silva
  • Země: Portugalsko
  • Město: Piódão
  • Realizace: 2022

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři