Architekt z ateliéru a3um si postavil praktický dům na míru svažitému pozemku

Pondělí, 1. Říjen 2018 - 10:38
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Krásný, ale zároveň komplikovaný pozemek v nejvýchodnějším rakouském městě Hainburg an der Donau si vybral pro stavbu svého rodinného domu jeden ze dvojice architektů z bratislavského ateliéru a3um. Svažitá parcela navazuje přímo na les a nabízí výhled na řeku Dunaj. Tvar domu reaguje na sklon a tvar pozemku - půdorysné řešení stavby se snaží minimalizovat nutné zásahy do terénu, na který dům navazuje zelenou střechou. Prakticky využitý prostor interiéru tvořený výhradně pohledovým betonem a dřevem vylučuje veškeré nadbytečné plochy, parkovací stání zastřešuje vykonzolovaná obytná místnost. Praktičnost ovládla celý koncept stavby.

Rodinný dům Hainburg an der Donau, A3UM ateliér © Tomáš Manina
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Henrich Korec, Ladislav Jurík
Ateliér a3um ateliér
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Hainburg an der Donau
Datum projektu 2015
Datum realizace 2017
Zastavěná plocha 162.00m2
Plocha pozemku 1 200.00m2

Investorom je jeden z dvojice architektov s rodinou. Úzky svahovitý pozemok sa nachádza priamo pod lesom v Hainburgu, s výhľadom na Dunaj. Pôdorys domu vychádza z tvaru pozemku.

Dispozícia domu minimalizuje miestnosti na to najnutnejšie: žiadne závetria, zádveria, komory ani šatníky. Iba skriňová chodba otvárajúca sa do pracovne a občasnej hosťovskej izby, dve spálne a kúpeľňa. Denná časť pozostáva so spojeného priestoru obývacej izby, jedálne a kuchyne, vstupuje sa z  terasy priamo do kuchyne. A hlavne je všetko spojené so záhradou. Namiesto garáže prístrešok vytvorený vykonzolovaním obývacej izby.

Architektonický výraz stavby logicky vychádza z prostredia v ktorom sa nachádza a zároveň ho ovplyvňuje a vytvára: tvar domu kopíruje sklon pozemku a minimalizuje terénne úpravy. Pri pohľade zo svahovitej záhrady je dom takmer nevditeľný, je prestrešený vegetačnou strechou, ktorá splýva s okolím.  Pozemok sa nachádza v priamom dotyku s lesom a  dom sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť. Hnedá preglejková fasáda, drevená terasa a hrdzavé ocelové konštrukcie vytvárajú monochromatický efekt splývajúci s lesom.

V interiéri sú okrem okien použité iba dva materiály: pohľadový betón a drevo. V suteréne sa nachádza sklad a krytá parkovacia plocha pre dve autá. V nadzemnej časti, ktorá má tri úrovne je obývacia izba, vstup a kuchyňa s jedálňou, z ktorej sa vychádza na drevenú terasu, ktorá sa po odsunutí presklenej steny stáva obytným priestorom. 

Prvú úroveň ukončuje kúpeľňa, ktorá je rovnako ako fasáda obložená exteriérovou hnedou preglejkou – veľmi odolným a bezúdrždovým materiálom. Našim obľúbeným.    Druhú úroveň tvorí detská izba a pracovňa / hosťovská izba - ide o otvorenie chodby, ktoré ju presvetľuje a  vďaka ktorému chodbu vnímate ako obytný priestor. V prípade potreby sa dá priestor oddeliť závesom. Tretia úroveň je rodičovská spálňa na celú šírku dispozície. Zo všetkých miestností vrátane kúpeľne je priamy prístup do záhrady.

Technické parametre

ŽB skelet, ŽB stropy, z interiéru pohľadové, z exteriéru zateplené 160mm minerálnej vlny, prevetrávaná fasáda je obložená veľkoplošnými exteriérovými prglejkovými doskami. Okná sú hliníkové s izolačným trojsklom, zatienené exterérovými žalúziami. Nábytok a  priečky sú vyrobené z bukovej preglejky, podlaha drevená. Strecha je bezúdržbová vegetačná.

Technické vybavenie budovy je čo najjednoduchšie a pozostáva z podlahového kúrenia s plynovým kotlom a zásobníkom TÚV, voda a kanalizácia sú napojené na verejnú sieť. Ako doplnkový zdroj tepla a pohody slúži krbová pec na drevo.