"Požitkářská udržitelnost?" BIG opět překvapil

Pondělí, 7. Únor 2011 - 1:00
| Napsal:

Dánské studio BIG spolu s realities:united, AKT, Topotek 1 & Man Made Land jsou vybrány pro návrh nového objektu WASTE-TO-ENERGY PLANT, který mimo jiné poslouží jako sjezdovka pro obyvatele a návštěvníky Kodaně do roku 2016... podobný projekt opravdu nikde ve světě nenajdete...

Katalogový list: 
Ateliér BIG
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Kodaň

Objekt Waste-to-energy se nachází v průmyslové zóně v blízkosti centra města a bude modelovým příkladem v oblasti nakládání s odpady a výroby energie, jakož i architektonickou zajímavostí v panoramatu města Kodaně. Tento projekt je jedinou velkou ekologickou iniciativou v Dánsku s rozpočtem ve výši 3,5 bilionu dánských korun. Integruje nejnovější technologie na zpracování odpadů a péči o životní prostředí a nahradí přilehlou 40 let starou výrobnu Amagerforbraending. Užší výběr zařadil kanceláře Wilkinson Eyre Architects, Dominique Perrault Architecture, 3xN, Lundgaard & Tranberg Architects & Gottlieb Paludan Architects, které byly vybrány z 36 mezinárodních návrhů na podzim roku 2010. Vítězný tým vyhlašuje jednomyslně porota.

"Návrh BIGu přispívá městu něčím krásným a užitečným. Myslíme si, že to vytvoří mnoho příležitostí a že s touto unikátní stavbou můžeme šířit dánské znalosti a technologie, a ukázat tak světu naše schopnosti v rámci životního prostředí a energetické otázky," říká Ulla Röttger, ředitelka společnosti Amagerforbraending.

Místo toho, aby byl nový Amagerforbraending pojímán jako izolovaný architektonický objekt, je budova koncipována jako destinace sama o sobě a odráží progresivní vizi nového typu zařízení na zpracování odpadu. Střecha nové budovy Amagerforbraending je přeměněna na sjezdovku o rozloze 31 000 m2 a je vhodná pro různé úrovně dovedností sjezdařů z Kodaně, z jejích sousedních obcí a návštěvníků města. Rekreační aktivity okolí jsou rozšířeny až do tohoto nového objektu. Tím je architektura jistým způsobem uváděna do pohybu a mění se vztahy mezi městem a továrnou.

"Nový závod je příkladem toho, co náš tým BIGu označuje termínem Hedonistic Sustainability (požitkářská udržitelnost) - myšlenka, že udržitelnost není břemeno, ale že udržitelné město může ve skutečnosti zlepšit kvalitu našeho života. Objekt Waste-to-Energy s lyžařskou sjezdovkou je nejlepším příkladem města a budovy, které jsou ekologicky, ekonomicky a sociálně udržitelné," říká Bjarke Engels, zakladatel a spolupracovník společnosti BIG.

Svah je ekologický díky použití recyklovaných syntetických granulí, což boří konvenci energeticky náročných krytých lyžařských areálů. Přístup na svahy je výtahem, který je instalován podél komínu a poskytuje výhled dovnitř budovy. To umožňuje letmý pohled na práci v továrně. Tento výhled dosahuje maximální výšky 100 m a návštěvníci tak mají ničím nerušenou vyhlídku z jedné z nejvyšších budov v Kodani. Komín je přitom upraven tak, aby při vypouštění jedné tuny fosilního CO2 měly kroužky kouře v průměru 30 m. Tyto kouřové kroužky jsou výsledkem kreativního myšlení německého uměleckého studia REALITIES:UNITED. Formují se v důsledku kondenzace vody ve spalinách, přičemž pomalu stoupají vzhůru a ochlazují se. Slouží jako malá připomínka negativních dopadů lidské spotřeby a jsou jakýmsi měřidlem, které umožní obyvatelům Kodaně jednoduše pochopit emise CO2 – obrácením symbolu industrializace, kterým komín tradičně je, v symbol pro budoucnost. V noci jsou používána světla, která směrují laserové paprsky na kouřové kroužky, vytvářejíce tak zářivá umělecká díla.

"Návrh fasády pro budovu je jako balení dárku, aniž bychom znali jeho obsah. Místo soustředění se na balicí papír, investovali jsme energii do vytvoření dárku pro občany a návštěvníky Kodaně bez ohledu na to, zda jsou to dospělí nebo děti, začátečníci nebo pokročilí. Nemohu se dočkat toho, až si v roce 2016 zalyžuji na základně čisté a zelené energie s výhledem na město," říká David Zahle, spolupracovník společnosti BIG.

Z dálky je celá budova zabalená do vertikální zelené fasády, tvořené stavebními prvky naskládanými na sebe jako cihly, což dělá dojem hory. Topografie okolí je vymodelována společností Topotek 1 & Man Made Land a má formu parku, který nabízí neformální sportovní aktivity v zimě i v létě. Podél jeho západní hranice bude kopcovité území, které bude jakýmsi „freestyle“ parkem. Systém cest napříč parkem propojí celé území a vytvoří tak dobré spojení se sousední obytnou čtvrtí.

Přeložila Dita Diene