Vzdušná garsoniéra v bývalé pražské továrně Regula prošla detailní rekonstrukcí podle studia Mooza architecture

Středa, 25. Září 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Garsoniéra se nachází v bývalé pražské továrně Regula, kterou se v minulosti podařilo transformovat na byty vysokého standardu. Studio Mooza architecture se proto snažilo při rekonstrukci interiéru bytu s vysokými stropy zdůraznit industriální charakter budovy. Díky velmi úzké spolupráci studia s klientem řešili architekti sebemenší detaily včetně například rozmístění obrazů na stěnách.

Garsoniéra Nusle, Mooza architecture © Tomáš Hejzlar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Štěpán Svejkovský
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha - Nusle
Datum projektu 2017
Datum realizace 2019
Užitná plocha 59.00m2

Málokdy se podaří vyladit projekt od prvních půdorysných myšlenek, až po poslední textilii a rozmístění obrazů na stěnách. Klient byl v tomto případě nakloněn tomuto typu spolupráce a k tomu disponoval sám velkým smyslem pro design a citem pro detail. Tato kombinace vyústila ve velmi příjemnou spolupráci, na jejímž výsledku je to myslíme vidět!

Řešená garsoniéra se nachází v rekonstruovaném objektu bývalé továrny Regula a industriální atmosféru vytváří vysoké stropy s viditelnými trámy. Jedná se o developerský byt, ve kterém si již klient zvolil podlahové povrchy a zařídil si zde kuchyni a koupelnu. Základní myšlenkou spolupráce bylo zachovat zde otevřený a vzdušný prostor s industriálním dotekem, ale zároveň byt rozdělit na soukromou a veřejnou zónu.

Dominantním prvkem v prostoru, který zastává dělící funkci, je otevřená knihovna do veřejné části kuchyně s obývacím pokojem, která v sobě zároveň ukrývá i šatní skříň orientovanou do soukromé části ložnice a pracovny.

V centru dispozice kraluje kuchyňský ostrůvek, který objímá středový nosný sloup a lze ho využít jako rozšíření pracovní plochy kuchyně, tak i jako místo k sezení na barových židličkách a tím umožnit posezení ve větším počtu přátel. Úložný prostor v ostrůvku je mobilní na kolečkách, který je možné libovolně přesouvat. Na ostrůvek navazuje skleněný jídelní stůl podepřený lehkou ocelovou konstrukcí.

Soukromá část za nábytkovým prvkem knihovny s šatní skříní poskytuje prostor pro manželskou postel a pracovní kout, který je tvořen antracitovým a bílým nábytkovým dílem.

Nábytek na míru je pojednán do neutrálních světlých barev v kontrastu s antracitovým dekorem a ocelovými černými prvky jako například manželská postel s nočními stolky, šatní tyč ve vstupní hale či podnoží pod jídelním stolem. Interiér je doplněn předměty v pastelových a přírodních barvách.

Navržený interiér doplnil klient o vlastní zásobu knih, mimo jiné o architektuře. Krom toho se obklopil velkým množstvím květin a autorskými grafikami, které dávají bytu jedinečnou atmosféru.