Návrh mrakodrapu Ostrava Tower z dílny studia Chybík+Krištof Foto: Chybík+Krištof
Architektura / občanské stavby

Suverénně nejvyšší budova v republice by mohla mít 235 metrů a stála by v Ostravě

Chybík+Krištof navrhli ostravský mrakodrap. Pokud by k realizaci 235 metrů vysoké Ostrava Tower došlo, stala by se suverénně nejvyšší stavbou Česka – brněnskou AZ Tower by překonala hned dvakrát. Mrakodrap z dílny studia Chybík+Krištof nabídne byty, kanceláře, obchody i veřejnou vyhlídku. Věž s 56 patry však zatím nemá všechna potřebná povolení.

EARCH.CZ , 23. 9. 2022

Brněnské architektonické studio Chybík+Krištof představilo novou, přepracovanou podobu mrakodrapu Ostrava Tower. Vyrůst by měl poblíž centra města, v postindustriální lokalitě Karolina.

„Naším cílem bylo navrátit do struktury města pozemek, který je dnes odříznutý dopravními stavbami. Chtěli jsme minimalizovat dopad mostních konstrukcí a stávajících bariér a znovu propojit veřejný prostor,“ přibližují architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof projekt, který vypracovali pro společnost RT Torax. Ta s ním vyhrála v soutěži na prodej pozemku poblíž obchodního centra Nová Karolina.

Svůj stavební záměr architekti obhajují potřebou zahuštění Ostravy s tím, že mrakodrap může zásadně přispět k rozvoji celého města. Počítají přitom s jeho multifunkčním využitím – asi dvě třetiny stavby mají patřit luxusním bytům, chybět nebudou ani administrativní prostory, hotel nebo obchody. V nejvyšších dvou patrech se nachází restaurace a bar, nad nimi pak veřejně přístupná vyhlídka.

Původně architekti navrhovali dvě šedesátipatrové věže, projekt však přepracovali do podoby jedné subtilní budovy se siluetou přesýpacích hodin. „Naším cílem bylo navrátit do struktury města pozemek, který je dnes odříznutý dopravními stavbami. Chtěli jsme minimalizovat dopad mostních konstrukcí a stávajících bariér a znovu propojit veřejný prostor,“ vysvětlují autoři, kteří nedávno dokončili moravské vinařství Lahofer nebo přestavbu brněnského nádraží Zvonařka.

Foto: Mrakodrap má podle autorů zásadně přispět k rozvoji celého města

„Vize pro novou postindustriální Ostravu nemá v českém ani slovenském kontextu obdoby. Rozsah plánovaných záměrů z veřejných prostředků, kterými chce radnice podpořit novou éru svého města, je unikátní. Jsme rádi, že náš projekt může tuto vizi doplnit a rozvinout,“ naráží architekti na další velké projekty, které přinesou zásadní proměnu slezské metropole. Patří mezi ně dostavba Domu kultury od studia slavného Stevena Holla a Architecture Acts, přestavba výškové budovy podle návrhu studia AI Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera nebo rekonstrukce jatek polského architekta Roberta Konieczného.

Ostrava Tower by se se svou výškou 235 metrů s přhledem stala nejvyšší budovou celé republiky – brněnskou stavbu AZ Tower, která aktuálně drží prvenství, by tak překonala hned dvakrát. O definitivním povolení stavby zatím není rozhodnuto, plánem investora je však budovu dokončit do roku 2026.

Klíčová slova:

Ostrava mrakodrap

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři