Rodinný dům v Brumově-Bylnici od Martina Klimeckého Foto: Lenka Mitrenga
Architektura / rodinné domy

Dům v CHKO Bílé Karpaty přizpůsobil architekt prudkému svahu

Rodinný dům v Bílých Karpatech od architekta Martina Klimeckého je novou, sebevědomě pokornou součástí zástavby malého města. Jednoduchost a navázání na okolí se projevují jak v celku, tak i v detailech.

Kristýna Korčáková , 8. 8. 2022

Rodinný dům od architekta Martina Klimeckého je součástí klidné zástavby města Brumov-Bylnice ve Zlínském kraji. Obklopuje ho kopcovitá krajina, dokreslená siluetou vzdálených karpatských lesů se zříceninou hradu Brumov. Svažitý pozemek v oblasti III. zóny CHKO Karpaty je orientovaný na západ a výškový rozdíl činí 8 metrů.

Již na první pohled je rozeznatelné, že tvar domu vychází z místní zástavby; orientovaný štítem do ulice, ve tvaru protáhlého obdélníku a krytý sedlovou střechou. Kůlna vedle parkovacího stání, které se nachází v nejvyšší části pozemku, jsou spolu s podpěrnou zídkou postaveny ze zdejšího lomového kamene, zděnou konstrukci se zářivě bílou omítkou doplňují dřevěná okna. Celek tedy působí jednoduše a přívětivě, a ačkoli vypadá tradičně, neskrývá svou novost.

Dům se dvěma obytnými patry nabízí také nevytápěnou půdu, jež slouží jako sklad. Hlavní vstup a zádveří se nachází v horním patře. Jde o vstupní podlaží, které tvoří soukromá, noční zóna domu s ložnicí se šatnou, dvěma pokoji, koupelnou a prádelnou.

Spodní patro zahrnuje hlavní prostory domu, jako je kuchyň s jídelním koutem a obývacím pokojem, odkud je možné vyjít na terasu. „Upřednostnili jsme, aby „srdce domu“, tedy „denní zóna“ mělo přímé propojení se zahradou, protože to je důležité pro propojení života v domě a na zahradě,“ vysvětluje Martin Klimecký.

Díky velkoformátovým rohovým oknům je obytný prostor zalitý světlem. Příjemnou atmosféru dotváří i centrálně umístěný krb. „Toto uspořádání poskytuje mimořádný výhled do zahrady a krajiny se svými přírodními i architektonickými dominantami,“ podotýká architekt. Koupelna sousedí s pracovnou, kterou je možno využít i jako pokoj pro hosty.

Foto: Velkoformátová okna vedou z obývací pokoje na terasu a do zahrady

Jelikož je estetika celé stavby jednoduchá a čistá, také interiér, jemuž dominuje betonové monolitické schodiště, se nese v tónech přírodního dřeva s nevtíravými šedými a černými doplňky. Nenápadné černé zábradlí doplňuje dřevěnou podlahu, která je společným prvkem všech místností vyjma koupelen. Umírněnost a střízlivost celého domu je důkazem toho, že se inspiruje svým prostředím, na které upozorňuje a zároveň ho pozvedává.

Rodinný dům je další úspěšnou ukázkou toho, jak smysluplně navázat na již existující zástavbu –⁠ podobně jako v případě rodinného domu od ateliéru Petra Hniličky v Praze Liboci.

Foto: Jednoduchý interiér je doplněn šedými a černými prvky, kterým vévodí centrálně umístěný krb
  • Autoři: Martin Klimecký
  • Země: Česká republika
  • Město: Brumov-Bylnice
  • Projekt: 2015 - 2016
  • Realizace: 2017 - 2018
  • Návrh zahrady: Kateřina Vildnerová

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři