Rodinný dům ve Chrustenicích od studia Reaktor Foto: Tacofoti
Architektura / rodinné domy

Do svažitého terénu usadilo studio Reaktor rodinný dům s lávkou

Obdélníkový půdorys, sedlová střecha, dřevěný obklad. Architekti ze studia Reaktor pojali nový rodinný dům jako archetypálně řešenou stavbu, která se přizpůsobuje svažité parcele.

EARCH.CZ , 27. 5. 2022

Říká se, že pro dobrý výsledek je důležitá důvěra mezi klientem a architektem. V případě návrhu rodinného domu v malé středočeské obci Chrustenice nedaleko Berouna byla tato podmínka splněna – majitelem je totiž předchozí klient studia Reaktor, takže obě strany už věděly, co od sebe mohou očekávat.

„Po několika letech se nám ozval spokojený klient, se kterým jsme již navrhovali rekonstrukci bytu na Břevnově. Největším kreativcem byl právě on, když přišel s nápady jako postel na zdvižných pístech, masivní ocelová „Íčka“ s pojízdnými svítidly či „cetrisová“ kuchyně. Tentokrát bylo zadání o chlup větší a opět plné skvělých experimentů, které mají architekti rádi,“ přibližují architekti počátek projektu.

Klient měl k dispozici svažitý pozemek, odkud je pěkný výhled na Loděnický potok se zalesněnou strání. Architekti svah využili k tomu, aby byl dům přístupný z obou svých delších stran. K hlavnímu vstupu do domu vede cesta zahradou protínající gabiony vyrovnávající svažitý terén. Jižní část domu, na kterou navazuje zastřešená terasa s grilem, nechali architekti převýšenou do krovu, tak aby mohl vzniknout otevřený obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pracovnou. Z horního patra pak mohou obyvatelé vstoupit na zahradu s bazénem díky jednoduché lávce. Široký vikýř také přisvětluje galerii v patře a zajišťuje výhledy do okolí.

Foto: Majitelé domu mohou vstoupit do zahrady i z horního patra díky malé lávce

Architekti pracovali primárně s prověřenými tvary i materiály, avšak soudobým způsobem. Fasádu pokrývá plášť z latí sibiřského modřínu, plechová střecha ladí s okenními rámy v antracitové barvě. V interiéru pak najdeme převážně povrchy ze dřeva nebo s betonovou stěrkou, kterou pak doplňují černé kovové prvky.

Foto: Pro celý dům je typická kombinace dřeva s černými kovovými detaily
  • Autoři: Jakub Heidler
  • Ateliér: Studio Reaktor
  • Spolupráce: Lenka Komárková, Michal Slušar
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Chrustenice
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 170 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři