Dřevěný rodinný dům od studio Ark Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rodinné domy

Elegantní dřevostavba rodinného domu se halí do intimního pláště z modřínových latí

Ostravský ateliér studioArk stojí za dřevostavbou na Frýdeckomístecku, která svou fasádou z modřínového laťování připomíná struny harfy.

Adéla Vaculíková , 29. 7. 2022

V Ostravici u Frýdku Místku vyrostla sendvičová dřevostavba s archetypálním tvaroslovím, která je do terénu zasazena tak, aby maximálně respektovala své okolí. Za realizací stojí ostravský ateliér studioArk, který má na kontě již několik elegantních realizací kultivujících prostředí moravských i slezských obcí.  

Dům v Ostravici s dřevěnou konstrukci na betonovém základě oplášťuje fasáda z neošetřeného modřínového dřeva a kryje plechová střecha. „V rámci kontextu pracuje návrh s tradičním archetypem sedlové střechy s vyoseným hřebenem,“ popisují autoři.

Na první pohled jednoduchá dvoupodlažní stavba v sobě skrývá několik rafinovaných prvků. Jedná se zejména o kryté terasy, které navazují na obytné prostory. Rodinný dům stojí na atypickém lichoběžníkovém půdoryse, který vizuálně zpravidelňují clony z modřínového laťování. Stavba tak zejména směrem k silniční komunikaci dostala jakýsi ochranný plášť, který obyvatelům zajišťuje dostatek soukromí.

„Modřínové laťování vytváří nejen charakteristický vzhled objektu, ale zároveň svým natočením zajišťuje soukromí na terase vůči příjezdové cestě se zachováním výhledů do okolní krajiny,“ vysvětlují architekti studiaArk.

Foto: Architekti návrhem respektují jak místní krajinu, tak i stavební tradice

Výhledy do krajiny zajišťuje stavba svým zahradním průčelím. Architekti zde obytné prostory propojili s exteriérem prostřednictvím velkoformátových posuvných oken. Z ložnice a obývacího pokoje se také dá vyjít přímo na terasu a z té sejít dál do zahrady.

Foto: Interiér podstatně rozšiřuje velká dřevěná terasa s výhledy do okolí

Dřevo převažuje také v interiéru. Stěny a stropy nechali architekti obložit smrkovými palubkami, jejichž světlou barvou doplňují šedé podlahy a černé vybavení. Nejvýraznějším prvkem obývacího pokoje se stala právě černá kuchyňská linka nebo točité schodiště vedoucí do obytného podkroví.

StudioArk dokázalo v Ostravici realizovat moderní rodinný dům, který díky efektnímu modřínovému laťování dostal jednotný výraz a kompaktní tvar. Přirozeně tak zapadá jak do charakteru malé obce, tak i přírodního okolí.

  • Autoři: Petr Kundrát
  • Ateliér: Ark
  • Město: Ostravice u Frýdku Místku
  • Realizace: 09/2019 – 09/2020
  • Zastavěná plocha: 197 m²
  • Fotograf: Alex Shoots Buildings

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři