Architektura / rekreační objekty

Horské apartmány v Jeseníkách zahalili architekti do modřínových šindelů

Apartmány Filipovice od studia CL3 v Jeseníkách Foto: Tomáš Slavík

Dvojice apartmánových budov na Jesenicku zaujme svým archetypálním tvaroslovím a barevnými „mozaikami“ lodžií a oken. Za realizací v duchu místní architektonické tradice stojí studio CL3.

Adéla Vaculíková , 14. 8. 2022 / Advertorial

Vztah k místu

Brněnské architektonické studio CL3 realizovalo v Jeseníkách dvojici apartmánových domů, které do okolního prostředí zapadají díky svému jednoduchému výrazu s důrazem na přírodní materiály. Budovy vyrostly ve Filipovicích u Bělé pod Pradědem hned na dohled od zdejšího skiareálu. Aby dobře zapadly do kontextu místní architektonické tradice, vsadili autoři na archetypální tvarosloví, kterému přidali na jiskře několika překvapivými prvky.

Dvě čtyřpodlažní stavby na obdélníkovém půdoryse kryté sedlovou střechou s okolím komunikují prostřednictvím svých šindelových fasád. „Obě stavby jsou kompletně obloženy typickým materiálem místního původu – modřínovým šindelem v přírodním provedení,“ vysvětlují architekti volbu materiálu a zdůrazňují, že modřínové dřevo v průběhu času přirozeně tmavne. Domy tak dostávají „přírodní“ patinu, která jim ještě více napomáhá splynout s okolní zelení.

Překvapivé momenty

Motiv ozvláštnění do realizace přinesla zejména práce se zapuštěnými lodžiemi a čtvercovými okny. Ty svými výraznými barvami – modrou a žlutou – kontrastují s modřínovými šindeli a rozehrávají tak na domě barevnou mozaiku. Právě prací s lodžiemi architekti záměrně rozrušili jinak jednoduchou siluetu domu. Nejpatrněji se narušení uplatňuje při pohledu na štítové stěny, kde v přízemí jako by vynechali kusy obvodových stěn.

Zmíněné štítové stěny architekti dále proděravěli drobnými čtvercovými okny, která svým uspořádáním kopírují obrys domů. Společně se střešními okny od firmy Velux doplňují barevnou „mozaiku“ lodžií. Rafinované zneklidnění do realizace přináší i komíny, které jako by se nakláněly k hřebeni střechy.

Foto: Modrá nebo žlutá okna kontrastují s přírodními modřínovými šindeli

Soudobý výraz v tradičním kabátě

Práci s čistým výrazem a barevnými akcenty architekti přenesli i do interiérů. Jednotlivá podlaží jsou přístupná po prosvětlených barevných schodišťových halách, na které navazují centrální chodby, z nichž ústí jednotlivé apartmány.

Právě tradiční tvarosloví pojaté moderní cestou nakonec novostavby úspěšně začlenilo do rázu horské osady, která v zimě žije lyžováním a v létě zase turistikou. „Soudobé, až minimalisticky jednoduché pojetí staveb je volným přepisem tradičního tvarosloví původní architektury Jesenicka,“ shrnují architekti charakter realizace na závěr.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři