Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Freyina chýše - pavilon u jezera

Freyina chýše je součástí projektu „Freya a Robin“, projektu dvou staveb na břehu přehrady Kielder Water v hrabství Northumberland. Tyto stavbičky poskytují místo pro zastávku pro návštěvníky, kteří pěšky či na kole putují po stezce podél jezera.

Je Ahn , 18. 10. 2011

Architekti vyšli z charakteru této lokality, jakožto místa vytvořeného lidskou rukou, a pojali ji jako jeviště či kulisy, které umožní vyprávět příběh. Usnadnila jim to pověst o dvou postavách, ztělesňující dvě protější strany jezera, pověst o milostném příběhu Freye, bohyně milující květiny, která si postaví chýši, aby přilákala objekt svého zalíbení, a Robinovi, jenž k ní přivesluje z druhé strany.

Freya tvarovala chýši na svém lisu na květiny; vzala větve stromů a pevně je k sobě přilisovala, čímž vytvořila strop zakletého lesa a ten pak posadila na nejvyšší a nejrovnější kmeny, které našla. Když viděla, že Robin vesluje pryč, začala ronit zlaté slzy a těmi chýši obložila.

Tento smyšlený stavební postup se odráží ve skutečné konstrukci. Chýše je vyrobena z CNC - řezaných vrstev překližky, které jsou spojeny klihem a napínacími tyčemi. Překližka je proložena průhlednými akrylátovými pláty, které přivádějí světlo a vytvářejí balustrádu. Konstrukce stojí na množství kovových „kmenů“ obložených mosazí, jež jsou zasazeny do betonových základů.

Předtvarované plechové pláty z materiálu Luvata’s Nordic Royal (slitina mědi a hliníku) byly použity jako Freyiny slzy k obložení chýše. Tyto pláty z mědi a hliníku byly vybrány kvůli teplé barvě a trvanlivosti svého povrchu. Byly perforovány strukturou připomínající slzy a upevněny tak, aby umožňovaly dilatační pohyb při objemových změnách konstrukce způsobených počasím.

Autor: Je Ahn

  • autor: Je Ahn *
  • publikováno: * 18. 10. 2011

Klíčová slova:

měď Velká Británie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři