Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Akademie Všech svatých

Výrazný tvar akademie Všech svatých se stáčí kolem působivého vnějšího náměstí svým třípodlažním proskleným atriem s elegantním přesahem střechy ve stylu kolonády a mědí pokrytou kapličkou, vítající návštěvníky ze všech směrů přístupu.

Nicholas Hare Architects LLP , 28. 6. 2012

Architekti Nicholase Hareho vypracovali návrh podle představy ruky, kde atrium působí jako sjednocující prvek, z něhož je přístup na klíčové vnitřní a venkovní plochy. Zakřivené otevřené galerie vedou ke třem rozbíhajícím se učebním křídlům, obsahujícím většinu učeben.

Vstupní atrium vytváří srdce budovy a veřejnou tvář akademie. Nad recepcí vyrůstá odlišující kuželovitý tvar kapličky, oděné mědí. Působí jako viditelný maják, odrážející křesťanský duch akademie.

Budova je pokryta omezenou paletou materiálů. Cihlové přízemí poskytuje akademii lidské měřítko a pocit trvalosti. Horní patra jsou pokryta natřeným systémem izolace. Šindele kapličky a sebejisté použití barev nabízí živý protipól uhlazené fasády.

Obložení kaple bylo provedeno opravdu klasicky ručně, krytinou měděnými šindeli, postupně se zmenšujícími tak, aby jejich velikost vyhověla kónickému tvaru, prostupujícímu střechu atria. Tvar kaple přináší do prostoru proud světla shora. Jediná štěrbina okna s barevnými skly vytváří ústřední bod prostoru k zamyšlení.

Akademie Všech svatých je církevní školou komunity v Cheltenhamu ve Velké Británii. Zajišťuje přístup ke středoškolskému vzdělání 900 žákům a 250 studentům posledního ročníku.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři