Zanikající cukrovary v Čechách
Na půdě výzkumného centra vznikají souběžně tři hlavní výzkumné projekty a právě jeden z nich se soustřeďuje na zanikající objekty cukrovarnického průmyslu. Řepné cukrovarnictví vzniká začátkem 19.století, jako důsledek Napoleonovy blokády kontinentu v roce 1805, kdy bylo nutné najít náhradu za dovážený cukr třtinový. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku bylo v průběhu vývoje uvedeno do provozu přes 200 cukrovarů a v 1.polovině 80 let 19.století pracovalo více než 230 cukrovarů.
EARCH.CZ , 16. 4. 2003
Cukrovarnický průmysl měl mimořádný význam v procesu industrializace v Českých zemích. Rozvoj tohoto nejmladšího potravinářského oboru měl vliv na celé národní hospodářství, především zemědělství a strojírenský průmysl, ale také na rozvoj dopravního systému (železniční a říční doprava) a těžbu uhlí. Řada českých strojírenských podniků (např. Breitfeld-Evans, Daněk, Ringhoffer, Škoda, aj.) se specializovalo na potravinářské strojírenství a dodávali kompletní zařízení řepařským cukrovarům po celé Evropě, ale i na ostatní kontinenty, kde se zpracovává cukrová třtina.Pochopitelně s vývojem technologie, zvětšující se zpracovatelskou kapacitou a s technologickou kvalitou cukrovky počet cukrovarů postupně klesá. Před restrukturalizací v roce 1989 pracovalo 53 cukrovarů a v letošní kampani 2002/2003 je v provozu pouze 13 cukrovarů. Ostatní nečinné cukrovary po ukončení provozu byly většinou zbaveny veškerého strojního zařízení a buď jsou prozatím pronajímány, většinou jako skladištní prostory, nebo bez jakéhokoliv využití pomalu chátrají a čekají na svůj konečný zánik - demolici. Cílem výzkumu je zachytit stav doposud fyzicky existujících objektů cukrovarů na území Čech a pokusit se vybrat ty objekty, které mohou mít významnou kulturní hodnotu, ať už z hlediska architektonického nebo mohu být zajímavé čitelností kontinuity vývoje. Kontinuální vývoj je charakteristickým rysem pro tuto výrobu - zdokonalování technologie výroby a s ní související zdokonalování strojního vybavení se projevuje na celkovém architektonicko stavebním vývoji cukrovaru.Záchrana všech cukrovarů je samozřejmě nereálná. Některé z nich existují dnes jen jako torza a pro ty zachovalejší je problematické hledat nová využití díky specifickým jednoúčelovým dispozicím jednotlivých objektů cukrovaru.