Křesla a stolek s šachovnicí navržené pro Krásnou jizbu Foto: Nanovo
design / Interiérový design

Jan Vaněk: zapomenutý vizionář, který pozvedl kvalitu československého bydlení

I přes desítky let komunistického režimu u moci vznikal během dvacátého století na území dnešní České republiky kvalitní nábytek i další vybavení do domácnosti. Za vysoký standard sériového nábytku můžeme být dodnes vděční několika vlivným osobnostem včetně poměrně neznámého Jana Vaňka, který založil UP závody. V podniku, který desítky let formoval vkus československé společnosti, dlouho působil mimo jiné slavný Jindřich Halabala.

Nanovo , 28. 10. 2022

Z Třebíče mezi evropskou elitu a zpět

Jan Valerián Vaněk (1891–1962) se narodil v Třebíči do rodiny majitele prosperující stolařské dílny. Vystudoval průmyslovou školu pro zpracování dřeva v Chrudimi a poté pracoval v nábytkářských dílnách v Mnichově, Stuttgartu a Heilbronnu. V tomto období se setkal s významnými osobnostmi evropské moderní architektury, což mělo vliv na jeho budoucí působení. V roce 1911 převzal v Třebíči firmu svého otce a přejmenoval ji na Uměleckoprůmyslové dílny. Jednalo se o první tovární výrobu nábytku na našem území.

 

Spolupráce s věhlasnými architekty

Vaněk navázal spolupráci s řadou předních českých i zahraničních architektů jako Bruno Paul, Jan Kotěra, Rudolf Stockar, Karl Bertsch, Adelbert Niemeyer nebo J. M. Olbrich, kteří pro podnik navrhovali individuální zakázky i průmyslově vyráběný nábytek. Protože se podnik rozšiřoval, v letech 1919–1921 nechal vystavět nový provozní komplex podle návrhu Josefa Gočára. Objekt kromě továrny obsahoval kanceláře, výstavní prostory nebo byt majitele. 

Foto: Jan Vaněk

Vznik UP závodů v Brně

V roce 1921 se firma dostala do finanční nestability. Řešením bylo její spojení s brněnskou firmou Karel Slavíček, umělecké nábytkové a stavební stolařství a později také s dalšími firmami. Vznikl tak podnik Spojené uměleckoprůmyslové závody, později přejmenovaný na Spojené U.P. závody, s centrálou v Brně. 

Dostupnost kvalitního designu široké veřejnosti

Po přesunu firmy Jan Vaněk dál navazoval spolupráce s výraznými architekty a pokračoval v budování podniku, který umožní všem vrstvám v zemi moderní a přitom dostupné bydlení. Za zásadní kvality bytového zařízení považoval užitečnost, funkčnost a hygienickou bezpečnost. Sériový nábytek podle jeho představ měl být z kvalitních materiálů s vysokou variabilitou, aby se dal přizpůsobit povaze bytu nebo domu.

Po odchodu z UP závodů

Roku 1925 byl Jan Vaněk z vedení odvolán Moravskou bankou. Společně s architektem Stanislavem Kučerou a prokuristou Vilémem Hrdličkou založil firmu Standard bytová společnost, která navrhovala nábytek např. pro pražský hotel Avion nebo brněnskou vilu Tugendhat. Ve třicátých letech se přesunul z Brna do Prahy a věnoval se výstavnictví, projektoval veřejné stavby a propagoval moderní způsob bydlení, které si může dovolit každý. Jan Vaněk zemřel 22. srpna 1962 ve věku jedenasedmdesáti let.


Spojené UP závody a manifestace moderního designu

V první polovině dvacátých let Spojené UP závody ještě produkovaly převážně historizující nábytek. Jan Vaněk ale po vzoru Adolfa Loose a Bauhausu řadil k nejnaléhavějším potřebám bydlení požadavek účelného, hygienického interiéru a funkčního zařízení bez dekorací. Prosazoval proto standardizovanou výrobu typových produktů, které by se lišily jen v detailech. Poté, co UP závody zavedly a rozšířily průmyslovou výrobu nábytku, nevratně proměnily podobu československé bytové kultury i veřejných interiérů. 

Praktický formát si velmi brzy získal oblibu veřejnosti. Mohla za to snadná a srozumitelná kombinovatelnost, možnost jednoduchých obměn a doplnění, bezproblémová údržba a samozřejmě dostupná cena. Podle Vaňkových předpovědí i přání předehnala produkce typového nábytku výrobu na zakázku.

Zahájení masové výroby sériového nábytku

Po Vaňkově odchodu převzal vedení Spojených UP závodů Vladimír Mareček a postupně se firma posunula k výrobě typového nábytku hladkých tvarů. Sériová výroba byla ve velkém zahájena v roce 1927 zakázkou skříní pro VUT v Brně a Vaňkova vize se stala realitou.

Sestavovací skříně a nesmrtelný sedací nábytek

K novinkám, které UP závody přinesly, patřil sestavovací nábytek. Vzorem pro nejstarší řadu skříněk, které se snadno kombinovaly mezi sebou, byly úzká skříňka na soklu a sekretář na nožkách, navržené Janem Vaňkem. Vyráběly se také stoly, pohovky, sedací, doplňkový a kuchyňský nábytek, jehož nejzdařilejším modelem se stala oblíbená kuchyňská kredenc s názvem Universal. Některé ze starších typů, například pohovka Modela či „morrisovské" křeslo s výškově nastavitelným opěradlem, se udržely ve výrobě celá léta.

Jan Vaněk pro Ústředí lidové umělecké výroby a Krásnou jizbu

Jan Vaněk byl také významným článkem v činnosti dvou podniků, které zachránily československé řemeslo před vymřením – Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV) a Krásné jizby. ÚLUV vzniklo v roce 1948 sdružením několika značek. Poté, co ve stejném roce došlo k zestátnění velkých firem a k likvidaci malých dílen a podnikatelů, stal se podnik jedinou záchrannou sítí pro československé řemeslníky. Díky ÚLUV našli tvůrci v oblasti textilu, nábytku, keramiky, oděvu nebo bytových doplňků odbyt v dílnách po celé zemi.

Po celém Československu ÚLUV rozšířilo síť prodejen Krásná jizba. Původně knižní nakladatelství (založeno v roce 1922) se postupně přerodilo v kulturní centrum, kde se pořádaly výstavy současných umělců, a po spojení s ÚLUV se začalo plně soustředit na prodej. Jan Vaněk navrhl pro oba podniky mnoho nábytku od křesel po sektorové knihovny a na čas se stal také ředitelem ÚLUV.

Foto: Křesla a stolek s šachovnicí navržené pro Krásnou jizbu

Nábytek, který prošel renovací v dílně Nanovo

Nanovo už od roku 2011 propaguje, renovuje a prodává převážně československý design z druhé poloviny dvacátého století. Mezi jejich nejnovější zrenovované kusy patří právě nábytek a lampy od Jana Vaňka. 

Foto: Stojací lampa ÚLUV
  • autor: Nanovo *
  • publikováno: * 28. 10. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

nábytek interiérový design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři