Novinky a názory / názory a komentáře

Rozhovor s Pavlem Nasadilem z FAM Architekti

FAM Architekti jsou poměrně mladý ateliér, který byl založený v roce 2005. Založení tohoto ateliéru bylo vyústěním dlouhodobé spolupráce s britskou architektonickou kanceláří Feilden & Mawson. Ocenění v GRAND PRIX ARCHITEKTŮ 2011 pro Rodinný dům v Perníku z dílny Pavla Nasadila je pro toto mladé studio zatím největší úspěch.

, 24. 5. 2011

Co pro vás znamená ocenění v Grand Prix?

Prozatím nejprestižnější ocenění, které jsem převzal v tak trochu trapně vyprodukované show. Myslíte, že oceněný projektu patří ve Vaší dosavadní práci k těm nejzdařilejším? Pokud ne, kterého projektu si sám ceníte nejvýše? Doufám, že nejzdařilejší máme ještě před sebou.

Očekáváte díky ocenění v Grand Prix nějakou změnu ve Vaší kariéře?

Určitě ne. Ale musím zhubnout.

Jaká byla práce na oceněném projektu, kdo Vás oslovil a jaká byla komunikace s investorem?

Oslovila mne někdejší přítelkyně. Práce byla velmi příjemná, měli jsme zcela volné zadání a skromný rozpočet. Komunikace s investorkou a její maminkou, která dům sama postavila, byla perfektní. Stále spolu mluvíme,... Mají můj obdiv.  

Na čem pracujete v současné době? Další oceněný projekt Grand Prix 2012?

Pracujeme na projektu revitalizace bývalé letecké základny blízko Oxfordu ve Velké Británii. Investorem je soukromý developer. Památkově chráněné objekty různé typologie a konstrukce se budou měnit na rezidenční funkci. Některé z nich jakoby navrhoval sám Louis Kahn. Spolupracujeme s vynikajícími zahradními architekty Grant Asssociates, tvůrci slavné Accordie v Cambridge. Projekt je rozsáhlý, zpracováváme na něj již prováděcí projekty. Kromě toho máme nové klienty, kteří si k nám přišli pro rodinný dům a naše chata u Máchova jezera se snad letos začne stavět.

Mohl byste popsat největší úskalí a největší pozitivní momenty v tvorbě na projektu oceněném Grand Prix?

Nedostatek času a dálka. Na druhou stranu není nic příjemnějšího než provést kontrolní den v neděli a dostat za něj na stavbě velký oběd.

Děkuji za odpovědi!

  • autor: *
  • publikováno: * 24. 5. 2011

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři