Novinky a názory / zprávy

Stanovisko děkanů technických fakult

Setkání děkanů technických fakult ČR proběhlo v Praze 17. května 2011. Na čem se děkani shodli?

EARCH.CZ , 23. 5. 2011

 Děkani 27 technických fakult se na svém setkání dohodli na stanovisku:

• Pozorně sledujeme situaci českého vysokého technického školství a považujeme ji za neadekvátní pro rozvoj společnosti a dlouhodobě neudržitelnou. • Předložený věcný návrh zákona o vysokých školách tuto situaci neřeší, naopak představuje zásadní ohrožení úrovně vzdělanosti v České republice. • Obáváme se, že je v něm skryta hrozba omezení akademických svobod, potenciální možnost privatizace veřejných prostředků na vzdělávání a účelové zneužití akademické sféry. • Z tohoto důvodu jsme se rozhodli vytvořit „Asociaci děkanů technických fakult“ jako platformu pro jednání o zásadních otázkách reálné podpory technického vzdělávání. • Reforma systému vysokého školství musí obsahovat tyto zásadní principy:

1) Akademické svobody Autonomie akademické sféry je po dlouhá staletí chápána jako základní podmínka svobodného rozvoje kritického myšlení, která rozvíjí vzdělanost lidstva i v dobách společenských a politických zvratů. Totalitní režimy 20. století vždy likvidovaly akademické svobody. Obáváme se likvidace či omezení této autonomie v podobě oslabení vysokoškolských institucí při volbě představitelů akademických obcí i v dalších pravomocích.

2) Kvalita vzdělání Vysokoškolské vzdělání vyžaduje soustavnou péči o jeho kvalitu, které lze dosáhnout pouze respektem k tradičním hodnotám a dlouhodobým úsilím, nikoliv rychlými administrativními direktivními zásahy ani vytvořením volného prostoru pro čistě komerční zájmy. Obáváme se dalšího snižování kvality, které je obsaženo v aktuálním věcném záměru zákona o vysokých školách.

3) Podpora technického vzdělávání Stále více se projevuje nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků v různých technických oborech. Požadujeme reálnou podporu k vytvoření ekonomických podmínek na vysokých školách pro vzdělávání dostatečného počtu technických odborníků na našich fakultách v kvalitě požadované praxí.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři