Architektura / bytové domy

Poválečná továrna na letecké přístroje Microna se proměnila na luxusní loftové bydlení s autovýtahem a výhledem na Prahu

Developerská společnost PSN proměnila bývalou továrnu Microna na luxusní bytový dům Vanguard Prague Foto: Vanguard Prague a. s.

Velký projekt developerské společnosti PSN se blíží ke konci. Bývalá továrna Microna poblíž Vltavy se po konverzi otevírá jako bytový dům Vanguard Prague. Objekt dostal nový plášť, na interiérech dvou vzorových loftů pracovalo studio OOOOX a designérka Ivanka Kowalski.

EARCH.CZ , 18. 1. 2023 / Advertorial

Pro bydlení i práci

Čtrnáctipatrová továrna Microna v pražských Modřanech se mění na bytovou budovu Vanguard Prague. První lofty v úpravě shell & core si už nyní přebírají jejich majitelé. Velká konverze řízená developerskou společností PSN trvá od roku 2019. V jejím vlastnictví je však už patnáct let, před započetím samotné rekonstrukce její prostory pronajímala firmám i umělcům.

„Nechceme se zde omezovat jen na bydlení – podle nás se jednotky skvěle hodí také jako originální prostory pro práci: například kancelář, uměleckou dílnu nebo fotografický ateliér. Koneckonců ještě před tím, než jsme samotnou přestavbu zahájili, hledali jsme pro budovu dočasné smysluplné využití. A kromě kanceláří jsme ji pronajímali i umělcům jako výstavní prostor či ateliéry,“ vysvětluje jednatel společnosti PSN Max Skala.

Microna v novém plášti

Výšková stavba v Modřanech původně sloužila jako továrna na letecké přístroje a součástky. Známá je pod názvem společnosti Microna založené už ve 20. letech piloty Československé armády Františkem Klepšem a Zdeňkem Vinopalem. Objekt, který je nyní předmětem konverze, zde vyrostl na přelomu 70. a 80. let jako budova tehdy již dlouho znárodněného podniku Mikrotechna. V devadesátých letech pak stavbu naplnily kanceláře.

Budova s plochou 16 000 metrů čtverečních byla vzhledem ke svému zaměření na vojenské dodávky vybudovaná s parametry bunkru „Při výšce čtrnácti pater to znamenalo použití ohromného množství betonu a železa. Jednotlivé zdi a stropy snesou extrémní zatížení a novým vlastníkům tak v rámci úprav dovolují ‚téměř vše ‘,“ píše společnost PSN. V bývalé továrně se nyní nachází celkem 150 loftů s plochou od 40 po 700 metrů čtverečních. Samotný velký kryt civilní ochrany v suterénu se proměnil ve wellness zónu a posilovnu.

Foto: V bývalé továrně na letecké přístroje se po konverzi nachází 150 nadstandartních loftů

Stavba nebyla při rekonstrukci nijak navyšována. Výraznou proměnou však prošel její obvodový plášť, který dodala stavební firma HINTON. „Vanguard Prague je opět jednou ze zakázek, kde dodáváme kompletní opláštění budovy − jednak hliníkové otvorové výplně, pak provětrávaný plechový obklad, stínící lamely a kompletní atiku budovy. Fasáda je řešená jako sloupko-příčková v systému Reynaers CW 50 HI, do kterého jsou vkládána okna a dveře sytému Reynaers Masterline 8. Jako zasklení je použito celkem sedm druhů různého složení skloviny, vždy podle umístění na budově,“ vysvětluje Tomáš Pevný, výrobní ředitel Divize hliníkových fasád – HI okna HINTON.

Luxusní lofty, wellness i střešní terasy

Nespornou výhodou loftových bytů jsou vysoké stropy, ty ve Vanguard Prague mají až 4,3 metru. Pro zařízení několika vzorových interiérů, ve kterých by tyto přednosti vynikly, oslovila společnost PSN několik interiérových designérů. Jeden loft navrhla designérka Ivanka Kowalski, druhý pak studio OOOOX, které vytvořilo i interiér vstupního lobby nebo wellness. „Na projektu se podíleli i architekt Petr Drexler či studio ID_arch,“ dodává společnost PSN.

Foto: Pro zařízení několika vzorových interiérů oslovila společnost PSN několik interiérových designérů

Vedle velkorysých loftů a wellness zázemí láká projekt Vanguard Prague také na autovýtah uprostřed budovy. „Střešní terasa přístupná všem rezidentům bude sloužit k setkávání a grilování v letní sdílené kuchyni, k dispozici bude i venkovní sauna s výhledy na Prahu. Chybět nebude ani fitness či cinema místnost, samozřejmostí bude recepce se službou concierge,“ dodává k vybavení domu developerská společnost PSN.

  • Ateliér: OOOOX s. r. o., Ivanka Kowalski Atelier, Drexler, ID_arch
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2019-2022
  • Investor: Vanguard Prague a.s. / PSN
  • Město: Praha - Modřany
  • Adresa:: Československého exilu 1888/4

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři