Technologie / IT

Lumion 12.3. Co přináší nová verze vizualizačního programu

Realistické vizualizace v programu Lumion Foto: Zdroj: lumiartsoft

Nová verze programu přinesla uživatelům celou řadu vylepšení, která se nesou v duchu dalšího zdokonalování především těch funkcí, ve kterých již Lumion vynikal i v předchozích verzích. Obsahem tohoto článku není soupis všech novinek, ty naleznete na webu lumion.cz, kde jsou poslední dvě verze rozebrány zcela do detailu. V tomto článku se budeme věnovat jen výběru zásadních vylepšení programu, neboť nových funkcí přibylo za poslední dva roky hned několik desítek.

lumiartsoft (Lumion) , 11. 3. 2022 / Advertorial

Aktuální verze programu Lumion 12.3 usnadňuje uživatelům pohyb v programu již od samotného začátku. Interaktivní návod efektivně provází prvními kroky v programu, takže uživatel začátečník dokáže již po pár minutách vytvořit svou první jednoduchou vizualizaci, tj obrázek spolu s videem. „To se skvěle hodí v případě, kdy zaučujete někoho, kdo se s programem ještě nesetkal. I když takových lidí není moc, program se učí na více jak šedesáti středních školách a na většině univerzit zaměřených na architekturu a stavebnictví v ČR,“ doplňuje Ondřej Valach, jednatel firmy lumiartsoft.

K dalším vylepšením patří třeba latinské názvy rostlin a TAGy, které slouží pro filtraci objektů. Zdokonalení filtrování bylo s ohledem na množství objektů nutností, neboť jejich počet se vyšplhal již na několik tisíc. Snazšímu výběru objektů napomáhá také řazení do skupin. Obdobně vývojáři programu přehledně rozčlenili i řadu dalších funkcí, třeba efekty fotek a videí jsou rozděleny mnohem intuitivněji.

Foto: Věrohodně propracovaná zeleň dokáže vizualizaci přidat na reálnosti

Objemová světla a nálepky

Z funkcí, které se zaměřují na grafické výstupy, je třeba vyzdvihnout dvě hlavní.  Těmi jsou objemová světla a nálepky. Světla umožňují zobrazovat kužely světla dle IES profilů. V případě Lumionu je tato funkce umístěná v rámci finálních efektů fotografií a videí, aby během vytváření scény nedocházelo ke zbytečnému zpomalování počítače. Stejně tak není žádoucí, aby výpočet světel představoval zátěž při živém propojení Lumionu např. s CAD softwarem (tzv. technologie live-sync). Světla jednoduše oživí jak interiér, tak i exteriérové pohledy např. v ranní mlze nebo naopak nočních scénách. Kombinovatelné jsou samozřejmě i s G.I. či jinými pokročilými funkcemi světel.

Nálepky naproti tomu přináší možnost ukázat prvky s opotřebením, které lze manuálně umístit dle potřeby. Snadno se tak docílí ještě lepší reálnosti vizualizace nahodilým doplněním drobných chyb, škrábanců nebo např. odpadnutým kouskem omítky. Nemusíte se tak spoléhat na nastavení stárnutí materiálu, které se snaží věrně simulovat proměnu materiálu v čase, ale mění se konstantně v celé ploše textury.

Foto: Se světly se dá v programu Lumion doslova čarovat a jednu scénu vykouzlit se zcela různorodou atmosféru

Jednoduchý import map a odrazů

K předchozím dvěma funkcím se váže i další novinka, důležitá nejen pro interiéry. Lumion kromě displacement map umí nyní importovat i mapy odrazů, a to jednoduše ve formátu jpg/tiff apod. Na všechny tyto mapy (včetně té, která vytváří z 2D plochy 3D objekt) umí nálepky reagovat. Materiály tak nyní poskytují možnost importu vlastní textury, reliéfu alias normálových map, hloubkové mapy (neboli displacement, který dělá ze 2D obrázku 3D) nebo odrazivosti. Navíc je možné importované textury manuálně upravit pomocí nálepek.

Dle Ondřeje Valacha je smysluplné kombinování funkcí základem programu: „Vzhledem k tomu, že jen efektů pro úpravy fotografií a videí je přes 70, je to věc, která je velmi důležitá. Stejně tak jako celá stabilita programu a jeho otevřenost a bezproblémový import. Kdo se pohybuje v oboru, ví, že to rozhodně není u programů samozřejmostí.“

Foto: Široká nabídka objektů a materiálů dává designérům a architektům volnost při realistickém zobrazení jejich vizí

Lumion 12.3 nyní obsahuje v Pro verzi téměř 7000 objektů, nejdůležitější z nich jsou pravděpodobně vysoce kvalitní rostliny (tím je myšlena samostatná kategorie), které při správném umístění do vizualizací dokáží neskutečně podpořit jejich reálnost. „Statické i video vizualizace získávají úplně jinou hloubku, takže klient pak mnohdy nedokáže poznat, zda je strom vytvořen digitálně, nebo se jedná o reálný záběr na rostlinu použitý pro zákres. To je důvodem, proč Lumion používají hojně i zahradní a krajinářští architekti,“ uzavírá Ondřej Valach.

Foto: Realistické zobrazení rostlin ocení oři tvorbě vizualizací také zahradní a krajinářští architekti

Více novinek najdete zde: https://www.lumion.cz/novinky/ 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři