Události /

Jan Tilinger - Sluneční škola v Kargyaku

Zveme vás na 27. díl přednáškového cyklu o mladé české architektuře, který probíhá v rámci UKRADENÉ GALERIE.

Ukradená Galerie , 30. 10. 2014

Pozvání tentokrát přijal Jan Tilinger, který představí projekt školy v Kargyaku v indickém Himaláji. Výstava spolu s přednáškou se bude konat tento čtvrtek 30.10.2014 od 21 hod na vyhlídce na Dobešce.

Formy rozvojových projektů evropanů mají různé umístění a různé podoby. Honza Tilinger se pokusil v nejodlehlejší vesnici světa, pět dní chůze od nejbližší silnice, ve výšce 4200 m, vybudovat projekt, a to takovým způsobem, aby zohlednil faktory samo-udržitelnosti a replikovanosti projektu s respektem k místní kultuře a tradicím materiálovým a technologickým. Po několika letech výzkumu oblasti po různých stránkách vyprojektoval školu a tu s Občanským sdružením Surya postavil. Surya byla založena v roce 2006 s hlavním cílem postavit a rozjet kargyackou školu a teď míří na další podobné projekty. Sluneční škola byla dokončena na podzim roku 2008 a už šestým rokem slouží místním lidem, za tu dobu se stala i předlohou pro další podobné stavby v oblasti. Po pěti letech neustálé přítomnosti střídajících se dobrovolných učitelů byla v roce 2013 svěřena k řízení vesnické radě. Surya stále zajišťuje soukromé učitele, uniformy a učebnice pro žáky a v letních měsících prostřednictvím dobrovolníků kontroluje stav výuky, kvalitu učitelů, zdraví dětí a stav budovy a školního skleníku.

Honza v současné době přednáší Stavební inženýrství v rozvojových zemích na Stavební fakultě ČVUT, pracuje pro Lucenburskou vládu jako stavební auditor rozvojových projektů v Asii a se svou ženou vedou školu dovedností a řemesel Takuara.

Více informací o výstavách na UKG se dozvíte na našich stránkách.

Přijďte si užít večer s architekturou v neotřelém výstavním prostoru !

Zdraví tým UKG

Klíčová slova:

UKG přednáška

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři