Události / architektonické soutěže

Pro Schindler Award 2010 bylo nominováno 10 projektů

Porota Schindler Award 2010 vybrala deset finalistů z řad studentů architektury z celé Evropy. Nominované projekty budou prezentovány na ceremoniálu v Berlíně dne 14.ledna 2011, kde vítěz a čtyři další budou finančně oceněni. Budou tam také tři ceny v celkové hodnotě 50 000 € pro zúčastněné školy architektury a dvě speciální ceny pro projekty s mimořádně pečlivým plánováním a tvůrčí technologií.

EARCH.CZ , 1. 1. 2011

Deset nominovaných (viz. příloha) bylo vybráno z celkového počtu 174 projektů, které předložili studenti nebo týmy škol architektury z celé Evropy. Číslo se výrazně zvýšilo v porovnání se 125 předloženými projekty minulém ročníku soutěže Schindler Award 2008.

Probíhající soutěž vyzývá studenty architektury k přeměně vzhledu Berlínského Olympijského areálu a zpřístupnění ho každému, včetně lidí se zdravotním postižením. Prezidentka poroty Françoise-Hélène Jourda řekla, že vysoký počet projektů stejně jako předložené myšlenky ukazují, že "přístup pro všechny", se stal jedním z hlavních témat architekty v celé Evropě.

"Je zajímavé, že v tomto ročníku Schindler Award byli studenti mnohem více zaměřeni na design zadaného "přístupu pro všechny" a sociální udržitelnosti než na kreativní architektonické utopie." řekla Jourda, profesorka architektury na Vídeňské technické univerzitě.

Dodala, že architektonické projekty budou v budoucnosti zaměřeny více na revitalizaci městských ploch než na vzhledově grandiózní budovy, které nedokáží sloužit potřebám obyvatel měst. "A to je důvod, proč jsou studentské soutěže jako Schindler Award důležité; protože jsou to představy mladých lidí, které nás zásobí myšlenkami na oživení našich měst."

Studenti soutěžící v Schindler Award 2010 byli povinni předložit plán na obnovu částí Berlínského historického Olympijského areálu a zlepšení veřejného přístupu do areálu. Místo bylo vybráno, protože kombinuje cíle soutěže – zlepšení "přístupu pro všechny " stejně jako vytváří městské prostory, které jsou potřebné pro všechny jeho obyvatele.

Vedle nominací pro nejlepší studentský projekt porota také jmenovala tři školy architektury, které si zaslouží ceny. Dostanou granty na výzkumy jako uznání a podporu jejich dříve posuzovaných projektů v rámci školní soutěže a dále pro integraci tématu "přístup pro všechny" do jejich učebních osnov. Dva další projekty získají speciální cenu za jejich pečlivé plánování místa a tvůrčí technologii. Všichni studenti a zúčastnění lektoři budou pozváni na předávání cen Schindler Award v Berlíně dne 14. ledna 2011.

link it | projekt č. 1

autoři: Simon Moser, Daniel Meier, Simon Peter Roesti vedoucí projektu: Dipl. Arch. ETH Guy Lafranchi, Dipl. Arch. ETH/HTL/BSA Peter Berger škola: Bern University of Applied Sciences / Architecture, Wood and Civil Engineering (Switzerland)

urban people'park | projekt č. 6

autoři: Jovana Miletic, Srdjan Stojanovic vedoucí projektu: Prof. Eva Vanista-Lazarevic, Assist. Prof. Aleksandra Djukic škola: University of Belgrade (Serbia)

made to measure | projekt č. 15

autoři: Haydar Alward, Mikael Pettersson vedoucí projektu: Prof. Abelardo Gonzalez, Prof. Morten Lund, Prof. John Cramer škola: University of Lund (Sweden)

game of scenes | projekt č. 48

autoři: Piotr Paluch, Filip Piwowarczyk vedoucí projektu: Prof. Jacek Gyurkovich, Prof. Arch. Hanna Grabowska-Palecka škola: Cracow University of Technology (Poland)

colordot park | projekt č. 54

autoři: Milyaush Gabdrahmonava, Tatyana Polyakova, Inna Tarasova vedoucí projektu: Prof. Ild Sabitov škola: Ufa State Petroleum Technology University (Russian Federation)

green stream | projekt č. 82

autoři: Arturo Isacco Panichi vedoucí projektu: Prof. Paolo Felli, Architect Sauro Guarnieri škola: Università degli Studi di Firenze (Italy)

new monument | projekt č. 120

autoři: Sofie Othmanova, Zuzana Pavlova vedoucí projektu: Ing. Arch. Ivan Plicka škola: CzechTechnical University (Czech Republic)

origami | projekt č. 123

autoři: Maria Frölich, Thomas Zaspel vedoucí projektu: Prof. Hilde Barz-Malfatti škola: Bauhaus-University Weimar (Germany)

flowing ways | projekt č. 124

autoři: Katharina Hilmer, Vaiva Jundaite, Milda Lazauskaite vedoucí projektu: Prof. Wolfang Christ, Dipl.-Ing. Christian von Oppen škola: Bauhaus-University Weimar (Germany)

the archipel | projekt č. 146

autoři: Richard Gomez Salazar, Gabriel Lopez Custode vedoucí projektu: Prof. Markus Allmann, Dipl. Ing. Arch. Bettina Klinge, Prof. Dr. Johann Jessen škola: University of Stuttgart (Germany)

Speciální projekty:

visions | projekt č. 65

autoři: Levan Matiashvili, Mikheil Rokva vedoucí projektu: Prof. Gia Nadriadze, Prof. Merab Gagnidze škola: Georgian TechnicalUniversity (Georgia)

short cut | projekt č. 115

autoři: Sarah Haase, Christoph Kabel, Till Wagner vedoucí projektu: Prof. Dr. Peter Herrle, Prof. Rainer Hascher, Prof. Jörg Stollmann škola: Technical University Berlin (Germany)

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři