CLT rodinný dům

Středa, 8. Říjen 2014 - 0:00
| Napsal:

Návrh rodinného domu, který je součástí výjimečného kondominia šesti rodinných domů na okraji Bratislavy, je založen na použití přírodních materiálů, jednoduchém hmotovém řešení a maximálním respektu okolního přírodního prostředí, se kterým zcela přirozeně souzní.

Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Fotoalbum: 
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - foto © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - vizualizace © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Molnár - Péráček s.r.o. - Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml. - CLT rodinný dům - Villapark Rusovce - vizualizace © Ing.Arch. Ľubomír Peráček, ml.
Katalogový list: 
Autor Ľubomír Peráček, ml.
Ateliér Atelier Molnár - Peráček s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Rusovce
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014
Užitná plocha 90.00m2
Zastavěná plocha 51.00m2
Materiál
Poznámka

Zpevněné plochy: 62m2, Zatravňovací tvárnice: 34m2

Bývanie je základná potreba každého človeka, ktorá vypĺňa väčšinu času z nášho života. Našim cieľom je vytvoriť bývanie citlivo vstupujúce do prírodného prostredia lužného lesa rešpektujúc okolie nielen svojím vonkajším výrazom, ale aj svojou vnútornou štruktúrou. Použitie kvalitných prírodných stavebných materiálov a citlivá koncepcia ulice zachovávajúca existujúce stromy sú základnými kameňmi projektu. Koncepcia uzavretého kondomínia je ďalšou z pridaných hodnôt budúcich obyvateľov. Prieluky medzi domami môžu byť doplnené pletivom, čím sa fyzicky uzavrú súkromné záhrady domov bez estetického narušenia ulice. Oplotenie areálu bude tvoriť kombinácia poplastovaného pletiva a gabiónových košov. Zárukou kvality projektu je aj skutočnosť, že autori návrhu sú zároveň investormi aj budúcimi spoluobyvateľmi kondomínia VILLAPARK Rusovce.

Lokalita

Hlavnou devízou lokality je poloha na okraji zastavateľného územia Rusoviec, čo zaručuje trvalé susedstvo s chráneným lesom CHKO Dunajské Luhy, ktorý voľne pokračuje na pozemok. V tesnej blízkosti sa nachádza rameno Rusovského kanála a lesopark rusovského kaštieľa. Lokalita je dopravne napojená na novovybudovanú ulicu - Gaštanová alej. Kombinácia lesného prostredia výbornej dostupnosti Bratislavy a nekonvenčnej nízkoenergetickej ekologickej konštrukcie domov je raritou na trhu.

Architektúra

Architektúra je dušou celého projektu. Symbióza nekonvenčnej kvalitnej konštrukcie z CLT panelov a jednoduchej funkčnej architektúry má zaručiť vysokú kvalitu bývania, ako aj užívateľského komfortu. Kvalitné prírodné izolácie z fúkanej rakúskej celulózy Thermofloc a zakladanie domov na penovom skle sú ďalšou pridanou hodnotou domov.

Dom je navrhovaný ako 3-izbový s obytnou kuchyňou, statická doprava je riešená prístreškom pre 1 auto doplneným o 1-2 parkovacie státia umiestnené voľne na teréne na riešenej parcele. Architektonické riešenie rešpektuje okolité prostredie. Osadenie domu zohľadňuje charakter a tvar okolitých parciel rešpektujúc ich budúce využitie. Dom bol koncipovaný tak, aby sa zachoval čo najväčší počet existujúcich stromov, najmä dubov uprostred parcely. Z hľadiska architektonickej kompozície sme vychádzali z jednoduchosti foriem. Dom svojim malým objemom citlivo vstupuje do nového prírodného prostredia. Obkladové materiály fasády -najmä drevo korešponduje s charakterom lesného prostredia. Převažující dřevěné plochy fasády kontrastují s černými fasádními obkladovými deskami Cembrit.

Dispozičné riešenie

Prevádzkovo dispozičné riešenie rodinného domu je rozvrhnuté do dvoch výškových úrovní, pričom obe majú vizuálny kontakt so záhradou a lesom v pozadí. Na kryté závetrie vstupu nadväzuje vstupná hala so šatníkom pohotovostným WC. Na vstup priamo nadväzuje schodisko vedúce do nočnej časti. Denný priestor tvorí jednotný objemný celok s obytnou kuchyňou nadväzujíci na terasu. Na poschodí sú dve spálne, pracovný kút, kúpelňa a strešná terasa.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.