Hair studio Petry Měchurové v novém

Úterý, 8. Březen 2011 - 1:00
| Napsal:

Nový rekonstruovaný a rozšířený prostor kadeřnického salonu Petra Měchurová spojuje časovou a prostorovou osu v pojetí renomovaného architekta Adama Slabého.

Fotoalbum: 

Kadeřnice Petra Měchurová znovuotevřela v prosinci 2010 po rekonstrukci svůj stejnojmenný salon v pražské Králodvorské ulici, jemuž k devátým narozeninám nadělila nový design a větší prostor. Rekonstrukce a rozšíření salonu Petra Měchurová se ujal renomovaný architekt Adam Slabý, jenž je majitelem architektonického studia Slaby architects. Salon otevřený v roce 2001 prošel už v minulosti několika designovými rekonstrukcemi, a vždy se mohl chlubit čistým a originálním stylem. Design nové provozovny těží z úspěšné historie a navazuje na ní použitím některých původních designových prvků či tvarů. Stejně jako u předchozího interiéru klade důraz na jednoduchost a nechává vyniknout samotnému produktu – hair designu Petry Měchurové. Rozšíření a re-design Salonu Petra Měchurová nabízí lepší servis klientům, zvýšení jejich pohodlí a zpříjemění času stráveného návštěvou kadeřníka.

Dva domy spojené v jednom salónu

Koncept rekonstrukce vycházel ze spojení dvou prostorů a sjednocení interiéru. Hlavním prvkem rekonstrukce bylo propojení dvou prostor, tak , aby uvnitř působily jako jeden homogenní salón. Konkrétně se jedná o spojení prostoru dvou činžovních domů. Stávající salón disponoval velikosti 60 m2 a jednalo se o klasický činžovní třítrakt. Prostor o který se salón rozšířil ve vedlejší budově disponuje velikosti 120 m2. Výchozím bodem pro spojení těchto dvou prostorů bylo srovnatelné půdorysné i výškové členění traktů. Střední a dvorní trakty byly asi o 30cm výše. Toto členění se zachovalo a oba prostory se propojily ve středním a uličním traktu. Snížený sádrokartonový podhled tak vše spojil na stejné výškové úrovni. Hlavní pohledové propojení se odehrálo v uličním nejvyšším traktu, kde se realizoval velký otvor. Do tohoto otvoru se umístila dlouhá 6 metrová recepce z cedrového dřeva, která tyto prostory spojuje . Vstup do salónu byl ponechán na původním místě. Rovněž v původním traktu byla zachována 4 kadeřnická místa, část recepce a nabídka zboží určeného k prodeji. Ve druhé uliční části tak vznikl prostor pro zbývajících 12 kadeřnických pracovišť, část recepce, prodej a čekací místo ze kterého má zákazník dokonalý přehled o celkové situaci. Uprostřed salonu jsou umístěny zbylé hlavní pracovní místa kadeřnictví, určená k barvení, mytí a foukáni. Předností této prostorové dispozice je, že si zákazník může užívat určitou intimitu, jinými slovy zákazník může pozorovat dění v salonu a přitom není viděn. Jednu z dalších nosných částí středního traktu salónu tvoří tzv. akademie, či zasedací místnost. Tato akademie je oddělena od ostatních části skleněnou příčkou, takže v době školení je možno nenápadně nahlédnout pod pokličku a zákazník se tak stavá součástí salonu. Nejmenší dvorní části salonu slouží jako šatny, toalety, kuchyňka, kotelna a příruční sklady.

Originalita interiéru podtrhuje funkčnost

Estetika interieru vychází z původního salonu. Zachovala se kombinace moderní čistoty a inovace klasiky. Originalita jednotlivých prvků je podtřžená funkčnosti. Osvětlení celé provozovny je zapuštěné v sádrokartonových podhledech a umožňuje navodit příjemnou atmosféru, zároveň ale neztrácí nic ze svého praktického využití. Zajímavosti je flexibilita interiéru, protože se celý salon dá jednoduše přestavět pro potřeby přehlídky či jiné promo akce. Originalní mobiliář je doplněn designovými a profesionalními výrobky firem Vitra, Ligne roset a Maletti.

Harmonie barev přináší zklidnění v pulzujícím centru města

Smyslnou červenou barvu původního salonu nahradilo voňavé cedrové dřevo s hedvábným nádechem. Barvu cedrového dřeva většinou podtrhuje černá barva , ať už v podání stěrkové podlahy, skel či v klavírovém laku na nábytku. Tato kombinace vytváří příjemnou a uklidňující atmosferu. Černá barva ovšem davá najevo také svou nezávislost a tvrdost. Tam kde není dřevo, nahrazuje teplý odstín béžová barva ve vysokém lesku. Ostatní stěny jsou v čísté bílé a ztmeluji tak jinak nesourodé části interieru. Vytváří z něj klidný harmonický celek jako v předešlém interieru.

nábytek | design | vyrobeno od
Jan Volešák, Marek Janouš | Maletti

Více informací

salon [at] petra.mechurova.cz
www.petra.mechurova.cz
www.youtube.com/petramechurova
www.facebook.com/petra.mechurova