Architektka Tereza Stambolijská navrhla interiér bytu v pražské Bubenči. Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Bubenečská romance v minimalistickém duchu

Historická zástavba činžovních domů z 20. let ve vyhledávané pražské lokalitě Bubeneč ukrývá zdařilou rekonstrukci bytu podle návrhu architektky Terezy Stambolijské, členky architektonického týmu Konsepti, ve které se snoubí staré s novým.

Konsepti spol. s.r.o. , 14. 6. 2024 / Advertorial

Když poprvé vstoupíte do bytu, dýchá v něm prostorová velkorysost i důmyslně navržené sestavy vestavných nábytků. Vést dialog mezi původními zachovalými prvky a nově vnesenými principy bylo od samého počátku rekonstrukce hlavním sdělovací atributem. „Veškeré zásahy byly dlouho promýšlené. Záměrem bylo vytvořit minimalistické bydlení, které bude respektovat odkaz minulosti, ale i požadavky na současný životní styl,“ upřesňuje architektka Stambolijská.

Foto: Uměle vložený modul kuchyňské stěny je v neutrální barvě olivově zelené/holubí šedi, která svoji barevnost mění v závislosti na denním světle.

Nejvýraznějším momentem rekonstrukce byla korekce bytové dispozice. Při ní došlo k natočení stěny, která prochází z haly až do hlavního obytného prostoru. Díky tomu se zvětšil jak obytný prostor s kuchyní, tak koupelna s toaletou. Naopak se zredukovala velikost ložnice a haly. Z původní 2+1 tak vzniklo plnohodnotné 3+kk na ploše 82 m².

Foto: Výrazným dodavatelem interiérového vybavení byla firma Konsepti, která dle návrhu Terezy Stambolijská vybavila velkou část nábytku.

Napříč všemi místnostmi je patrná precizní práce s kontrasty a barvami. Jejím cílem bylo umocnit rozmanité světelné situace reflektující denní náladu v interiéru. Aktivní versus intimní zóny jsou zde v symbiotickém vztahu. 

Neméně důležitou kapitolou celého procesu bylo najít vhodné materiály. „Při výběru jsem dbala na to, aby vybrané hmoty nesly historickou hodnotu a zároveň byly použity atypicky a fungovaly v jisté synergii napříč celým prostorem,“ vysvětluje Stambolijská. V bytě tak například najdeme prvky světlého terazza, lakovaného MDF či ořechového dřeva.

Motivy průhledů, které prostupují celým bytem, scelují produkty předních designových značek a dodavatelů do silného kompaktního vizuálu.

  • Autoři: Tereza Stambolijská
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Realizace: 2023
  • Fotograf: Radek Úlehla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři