Italský výrobce designového nábytku Baxter na Salone del Mobile 2024 Foto: Archiv Konsepti
Architektura / interiér

Novinky ze Salone del Mobile 2024: Konsepti představuje špičkové designové kousky

Uplynul měsíc od skončení Salone del Mobile 2024, světově proslulý veletrh s nábytkem letos navštívilo přes 360 000 lidí. Redakce EARCH.cz mezi nimi tentokrát chyběla, o novinkách z Milána jsme se tak dovídali skrze sociální sítě, přátele, kteří veletrh navštívili, či naše spolupracovníky. Jedním z nich je taky obchod s designovým nábytkem Konsepti, který v Miláně každoročně vybírá novinky do svého portfolia. Co se do hledáčku týmu Konsepti dostalo letos?

EARCH.CZ , 3. 6. 2024 / Advertorial

Konsepti v České republice zatupuje prestižní designové značky z celého světa. Aby mohli své portfolio neustále rozvíjet a zákazníkům nabízet co nejširší škálu výrobků, dbá nejen na navazování nových, ale i udržování dlouhodobých kontaktů. Jako o ideální příležitosti pro obojí hovoří o návštěvách Salone del Mobile v Miláně, zástupci firmy na něj jezdí pravidelně.

„Salone del Mobile je pro Konsepti důležitý milník v každém roce,“ říká spolumajitelka Konsepti Lucie Řezníčková. Dodává, že návštěva veletrhu je důležitá taky pro rozpoznání, „kam se dál budou ubírat kroky současných špiček designu a řemesla“.

Na Salone del Mobile každoročně dochází k představení tisíců nových produktů, mluví se ale i o inovativních technologických řešeních a materiálech. S tím vším je potřeba zůstat v obraze. Tým Konsepti teď přináší do Čech od každého něco.

Foto: Stůl Assiale od B&B Italia

Italské značky, které jsou v Miláně jako doma

Výrazné solitéry

Značka Baxter rozhodně nepatří mezi ty, které se věnují minimalistickému designu. Jejich produkty jsou pravým opakem – jsou tvarově i materiálově rozmanité, v něčem až opulentní. Firma se proslavila zejména svými pohovkami, které v interiérech naplňují roli výrazných solitérů. Takový charakter má i nová řada Juliette, kterou charakterizují zaoblené tvary a modularita. Sedák a opěradlo jsou koncipovány jako samostatné prvky, které lze konfigurovat dle potřeby. Autorem řady je francouzský designér Christophe Delcourt, který pro Baxter navrhl několik designových kolekcí již v minulosti.

Tým Konsepti dále zaujal stůl Loom designovaný architektem Hannesem Peerem, pro který čerpal inspiraci z amerického kinetického umění. Jeho středová noha sestavená z palisandrových lamel navlečených na kovové podpory působí až sochařsky. Podle Konsepti jde o „vizuálně silný nábytkový kus, který balancuje na hraně uměleckého díla a produktového designu“ – proto si ho do svého portfolia vybrali.

Foto: Produkty značky Baxter jsou materiálově rozmanité a v něčem až opulentní.

Unikátní spolupráce

V oblasti polstrovaného nábytku se pohybuje taky italská značka Moroso – podnik založený v roce 1952 Agnostinem Morosem stále zůstává rodinnou firmou. Známá je svým odvážným přístupem k designu, experimentováním s materiály a spoluprací s významnými světovými designéry. Patří mezi ně třeba Ron Arad, jehož server Artnet řadí mezi nejvlivnější designéry, kteří na scénu nastoupili v 80. letech.

Ron Arad pro Moroso navrhl křeslo One Page, jež je se svým výrazným skořepinovým tvarem moderní variací na klasický ušák, který podle Konsepti připomíná „pohyb zrovna se ohýbajícího papíru“. Zástupce českého showroomu pak zaujala také nová podoba sedačky Gruuve od designérky Patricie Urquioly, kterou pro Moroso původně navrhla už v roce 2000. Podobně jako Juliette od Baxter je i Urquioly založena na modulárnosti – sedačky se dají vzájemně spojovat a tvořit jak krátké, tak velmi dlouhé úseky sedacích souprav.

Foto: Křeslo One Page od společnosti Moroso

Produkty v uvolněném, až neformálním duchu Moroso už po několik let navrhuje ve spolupráci s módní značkou Diesel. Partnerský projekt, zahájený v roce 2009, přináší na trh kolekce nábytku, které kombinují aktuálně módní estetiku s inovativním designem a vysokou kvalitou výroby. Podle Konsepti je jejich přístup k designu až ironický – „spolu s kontrastními tvary dosahuje dokonalého spojení inovativního ducha společnosti Moroso a „džínové” Diesel duše“. Letos řada přišla například se sedačkami s masivními přezkami spojujícími části pro opírání a sezení.

Foto: Italská společnost Moroso se věnuje hlavně polstrovanému nábytku.

Geometrické siluety

Mezi italské evergreeny patří taky firma se sídlem kousek od Milána B&B Italia. Ta s designovými kolekcemi přichází pravidelně už od doby svého vzniku v roce 1966. Na řadách spolupracuje s domácími i zahraničními designéry a architekty. Reprezentantem první kategorie je Piero Lissoni, designér a architekt, který byl v roce 2021 jmenován uměleckým ředitelem B&B Italia. Na Salone del Mobile 2024 letos představil nový stůl Assiale z červeného mramoru, na kterém vedle materiálu zaujme jeho minimalistická silueta. Za pozornost však stojí také jeho další materiálové a barevné verze, které se dají rozložit, a tudíž i zvětšit jednoduchým posunutím horní desky.

Podobně elegantní řešení má i nový stůl Isos od stejného autora – opět se na něm uplatňuje mramor, tentokrát bílý kararský, v kombinaci se sklěněnou deskou – její křehkost je tak maximálně umocněna. Do nové kolekce B&B Italia se ovšem dostaly i tvarově výraznější produkty. Je jím třeba křeslo Narinari, které podle jeho autorů Tiziana Guardiniho a Luigiho Ciuffredy „metaforicky připomíná origami“.

Inovativní materiál

Jak bylo zmíněno, vedle nových designů přichází firmy na milánském nábytkovém veletrhu také s materiálovými inovacemi. Jednu takovou představila italská značka Arper, která se spojila s vývojáři ekologicky šetrného materiálu Paper Shell. Jedná se o inovativní materiál vyrobený z kombinace papíru a dalších organických složek, které dohromady vytvářejí pevný, lehký a plně biologicky odbouratelný kompozit. Firma Arper z něj vyrobila aktualizovaný model své ikonické židle Catifa 53 navržené v roce 2001 Lievorem Altherrem Molinou. Používání materiálu Paper Shell v designu nábytku je zatím na počátku, židle Catifa Carta od Arper je jedním z vůbec prvních příkladů jeho uplatnění v praxi. Podle Arper je na podobné kusy nábytku vhodný zejména kvůli své lehkostí a flexibilitě, díky které snese i výrazné tvarování. To je ostatně pro tento konkrétní design nutné, židle Catifa Carta je totiž charakteristická dvojitým zakřivením své skořepiny.

Foto: Židle Catifa Carta (Catifa 53) od Arper
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 3. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři