Luxusní vilu s atriem svírají betonové desky

Neděle, 10. Prosinec 2017 - 20:25
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Charakteristickým rysem rodinného domu v Portugalsku od lokálních mladých architektů Spaceworkers je mohutná betonová střecha. Pod ní se však táhne kompletně prosklená stěna nabízející daleké výhledy do okolí. Vnitřní prostor definuje především otevřené vnitřní atrium - společné prostory kolem něj "obtékají" bez jediné dělící překážky.

Cabo de Vila House, spaceworkers © Fernando Guerra | FG+SG
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Spaceworkers
Světadíl Evropa
Země Portugalsko
Město Paredes
Datum projektu 2010
Datum realizace 2015
Zastavěná plocha 340.00m2

Cabo de Vila je domov pro mladý pár, který nechtěl jen tak ledajaký dům. Když jsme se poprvé ocitli na domovní parcele, přístup k ní se stal určujícím motivem projektu. Chtěli jsme vytvořit tvar, který by vyplňoval prázdnotu tvořenou údolím a zároveň podporoval a odrážel přiléhající zelené plochy a nabízel tak jedinečný pohled na krajinu.

Navrhovaný objem se zhmotňuje pomocí dvou betonových desek s konkávně tvarovanými stranami umožňující lehké prosklené a dřevěné stěně rozvinout se mezi nimi, což v pozitivním i negativním slova smyslu rozehrává dialog mezi interiérem a exteriérem domu.

Vnitřní uspořádání odráží způsob života majitelů domu. Centrální nádvoří vítá každého, kdo do domu vstoupí a zároveň kolem sebe formuje všechny společné místnosti tak, že se zdá, že vzniklý prostor prakticky nemá hranic. Neexistují zde hranice mezi různými prostory, pouze organická geometrie která mezi nimi stanovuje hierarchii a která umožňuje vzájemný vizuální kontakt.

Soukromé plochy domu jsou schovány za závěsnou fasádou, která obklopuje nádvoří, garáž a technické zázemí. Podobně jako je tomu ve společných prostorách, se i ložnice chová jako plynoucí prostor bez dveří, který určují pouze hierarchické vztahy mezi šatníkem, koupelnou a prostorem pro spaní. Surové materiály užité uvnitř i venku nastolují dokonalé spojení s okolní přírodou.