Prosklené stěny luxusní vily nabízejí výhledy na Gdaňský záliv

Čtvrtek, 30. Srpen 2018 - 0:40
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Úchvatné výhledy na Gdaňský záliv ze všech podlaží soukromé rezidence v polské Gdyni navrhli architekti studia Arch-Deco, když využili terasovitý terén pozemku na pobřeží Baltského moře. Mimořádné požadavky na funkčnost domu, výjimečné nápady architektů i sofistikované představy investora pomohly realizovat prosklené automatické posuvné systémy Schüco ASS 77 PD.SI a ASS 70.HI. Ty byly použity na všech třech úrovních domu, aby vytvořily, či spíše zachovaly a ještě znásobily dech beroucí výhledy na záliv.

RD v Gdaňském zálivu, Arch-Deco © Andrezej Łopata/ Arch-Deco
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Arch-Deco
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Polsko
Město Gdyně
Datum realizace 2015

Krajina v okolí Baltského moře a terasovitý charakter pobřeží umožnily architektům polského studia Arch-Deco vytvořit luxusní soukromou rezidenci v Gdyni, jednom z nejmladších měst na severu Polska, které spolu s Gdaňskem a Sopoty tvoří tzv. Trojměstí. Základní myšlenkou návrhu bylo skloubit funkčnost a technické požadavky budovy s představami a zálibami klienta, a to vše uvést do souladu s územním plánem, náročným terasovitě klesajícím pozemkem a v neposlední řadě i se sousední historickou stavbou.  

Tři prosklené úrovně domu 

Tvar budovy je tvořen kompozicí třech vzájemně propojených objektů. Spojení sedlových a plochých střech s otevřenými terasami zdůrazňuje přirozenost pobřeží a odhaluje úchvatné panorama Gdaňského zálivu. Zasazení budovy do pásu zeleně umožnilo stavbě navázat na okolní krajinu a vytvořit relaxační zóny. Různé části domu byly vytvářeny nejen s ohledem na obytné funkce, ale respektují i vysoké nároky a osobité vášně majitele. V rezidenci proto vznikla garáž pro osobní auta, ale i soukromý showroom pro sbírku historických vozů, obojí umístěné na nejnižším podlaží budovy. To zahrnuje i prostory pro sportovní, wellness a rekreační aktivity včetně proskleného fitness a sauny.

Přízemí je určeno ke každodennímu životu a odpočinku a dominuje mu impozantní obývací pokoj s panoramatickým výhledem na záliv a nejkrásnějším interiérem. Je zde i zimní zahrada s vybranými tropickými rostlinami, které navazují na zdejší flóru. Prostorná terasa, která je přístupná z obývacího pokoje, poskytuje dostatek prostoru pro venkovní odpočinek. Zároveň slouží jako vnější spojovací průchod mezi obytnými prostory a bazénem a částečně ji zastřešuje zelená střecha.

První patro pak nabízí jak soukromé pokoje, tak funkční prostory sdílené všemi členy rodiny. 

Posuvné systémy propojují interiéry s přírodou a umožňují panoramatické výhledy 

Architektonický návrh se soustředil na skloubení průhledného charakteru budovy a praktičnosti interiérů s výhledem na moře a okolní krajinu. Pro maximální funkční a vizuální efekt byly proto na všech třech úrovních budovy použity rozsáhlé posuvné systémy s úzkými hliníkovými profily od společnosti Schüco, které jsou pohodlně, tiše a rychle ovládané automatickým integrovaným systém Schüco e-slide s elektrickým pohonem. Mírně tónované trojité zasklení splňuje nejvyšší požadavky z hlediska bezpečnosti, tepelné izolace a zastínění a současně propouští dostatek denního světla.

Architekti Arch-Deco Michal Baryzewski a Zbigniew Reszka zdůraznili význam prosklených posuvných systémů v celkové koncepci projektu: "Špičkové posuvné systémy Schüco nám pomohly splnit nejnáročnější technické požadavky a současně proměňovaly naše nestandardní konstrukční nápady a vysoké funkční a estetické nároky majitele v úžasnou architekturu. Mimořádná tepelná izolace je kombinována s inovativní technologií materiálů, automatizací a rozsáhlými prosklenými plochami, které zajistí dech beroucí vizuální zážitky při pohledu na přímořské a sezónně proměnlivé prostředí, a to ze všech úrovní budovy. "

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ

Klíčová slova: