S citem pro venkov

Pondělí, 5. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jiřetín pod Jedlovou je obec na severu Čech, která si dodnes uchovala původní vesnický charakter. Při návrhu malého rodinného domu na okraj této vesnice volila architektka Markéta Bromová takové prostředky, které sice vycházejí z konkrétní situace, ale dalo by se říct, že jde obecně o nepsané zákonitosti venkovského prostředí. Možná i díky tomu je dům tak povedený.

Architektonické studio Markéta Bromová, Rodinný dům Jiřetín pod Jedlovou – foto © archiv autorky
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Markéta Bromová
Ateliér Architektonické studio Markéta Bromová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Jiřetín pod Jedlovou
PSČ 407 56
Datum realizace 2012
Zastavěná plocha 125.00m2
Plocha pozemku 915.00m2

Dům byl navržen pro mladého učitele do malé obce Jiřetín pod Jedlovou, jednoho z nejmalebnějších městeček v severních Čechách. Získal od rodičů krásný rohový pozemek, který sloužil několik let celé rodině jako ovocný sad. Ze severní strany pozemku je krásný výhled do krajiny, z jižní části zase přes zahradu na dominantu okolí – Kapli sv. Kříže.

Snahou bylo navrhnout malý objem domu v tradičních materiálech, který co nejvíce respektuje charakter místa. Stavba má elementární tvar, který by v budoucnu měli doplnit navržené dřevníky, které se stanou součástí oplocení. Díky nim bude jižní terasa zcela ukryta od pohledů z ulice. Severní předprostor domu není oplocen. Stává se tak poloveřejným místem, jakýmsi nárazníkem. Oproti tomu jižní část parcely, celá zahrada a především terasa bude schována za budoucí dřevníky.

Chování domu na pozemku a ke svému okolí je spíše introvertní. Dům je orientován delšími stranami sever – jih. Konstrukční systém je z modifikovaného systému Two by Four. vnější povrch je z modřínových prken s lazurovým nátěrem. Celkový výraz domu doplňuje plechová střecha v černé barvě.

Ze vstupní místnosti vedou dvoje dveře. Jedny jsou do velkého obytného prostoru – jakési venkovské světnice, kde se nachází kuchyně a druhé vedou do garáže. Investor si přál velké technické zázemí nebo garáž, kde by bylo možné v zimě seřizovat kola, které jsou jeho velkou vášní.

Z garáže se také dostaneme přímo na zahradu a terasu, která je v přímém kontaktu s obytným prostorem. Z tohoto 50 m2 velké místnosti vedou troje dveře skrz dřevem obloženou stěnu, do ložnice, koupelny a zase zpátky do vstupních prostor. Na velkou obytnou místnost, kde rozrůstající se rodina tráví nejpodstatnější část dne, se soustředí veškerá pozornost. Schodiště do podkroví je orientováno podélně s obytným prostorem, tak, že částečně odděluje jídelní část a vstupní dveře do koupelny. V podkroví se nachází dva pokoje, pracovna a koupelna.

Díky modřínovému pobití se dům v čase mění a usazuje v krajině. Prvopočátkem byly naše ambice dát příklad ostatním, že není vždy nutné stavět ze superizolačních tvárnic v místech, kde po staletí fungovali podstávkové dřevěnice.