Zakusit prostor

Čtvrtek, 17. Listopad 2016 - 0:00
| Napsal:

První interaktivní výstava o architektuře v Domě umění byla určena jak pro děti, tak pro hravé dospělé. Záživnou formou mohli zažít a vnímat proměny vnitřního prostoru. V Pokojích bylo dovoleno dotýkat se, tvořit, měnit a prožívat prostor po svém.

SKUPINA, Pokoje / možnosti prostoru, výstava – foto © Jan Mahr
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Marcela Steinbachová, Barbora Škaloudová
Ateliér SKUPINA
Spolupracovníci Rastislav Juhás
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město České Budějovice
Ulice, číslo náměstí Přemysla Otakara II. 38
PSČ 370 01
Datum realizace 2015
Užitná plocha 157.00m2
Poznámka

Foto © Jan Mahr

POKOJE / MOŽNOSTI PROSTORU

Prostor galerie se nachází v bývalém obytném domě s výhledem na náměstí. Koncept výstavy se soustředil na prostory, interiéry a mapoval tato témata: barva, světlo, geometrie, konstrukce a vybavení, a to v zásadě v identických místnostech.

Pro tento účel byl upraven prostor galerie podle instalace Tomáše Džadoně k výstavě V. Stratila z roku 2012, kdy zde vytvořil šestou místnost a zakryl okna sádrokartonovou předstěnou. Bylo tak dosaženo téměř identických prostorů, bez vjemu oken.

Samotné místnosti jsou téměř identické svým půdorysem, ale v každé se otevíralo jiné elementární téma. Pokoje byly pojaty co nejvíce minimalisticky, tak, aby každé téma působilo co nejintenzivněji a svébytně.

Skrze úvodní vstupní a studijní jednoduše pojatou místnost se návštěvník ponořil do témat dalších 5 pokojů. První pokoj byl BARVA. Pomocí barevných světel mohl návštěvník proměňovat barevné působení prostoru a zkoumat působení barev na tělo či duši. Ovládat je šlo jednoduchým ovladačem.

Navazoval pokoj SVĚTLO. Návštěvník se jemně dotýkal mobilních svítidel nainstalovaných v prostoru volně, na poličkách či na pohyblivých stojáncích v bílé barvě. Vše bylo pohyblivé a proměnlivé. Mohl zkoumat jak působení umělého světla a porovnat ho se světlem denním, či si mohl zkusit vytvořit intimní atmosféru a zkoumat působení světla odrazem. Mohl též využít připravená stínítka k tvorbě různých atmosfér.

Skrze nové dveře se návštěvník dostal do jiného prostoru, zaměřeného na GEOMETRII a měřítko. Po celé bílé místnosti, včetně stropu i podlahy, byla aplikována černá síť/rastr, která prostor značně proměňovala a na návštěvníka silně působila. Stěny byly natřeny magnetickou barvou, a tak zde bylo možné pomocí černých a bílých fólii přidávat či naopak zakrývat jednotlivé linie, a tak měnit prostorovou iluzi místnosti.

Skrze zavřené dveře se návštěvník dostal do pokoje ZA ZDÍ a zde zkoumal, co je za konstrukcemi a jaké jsou tu povrchy. To, co je běžně součástí interiéru, zde bylo odkryto. Původní historické konstrukce se zde potkávaly s novodobě používanými konstrukcemi i doplňky. Návštěvník zde odkrýval různé vrstvy předchozích výstav a stával se tak archeologem Domu umění. Díky magnetickým vzorkům si bylo možné namíchat smysluplné i nelogické vzorky na podlaze i stěně kovových konstrukcí. Za průsvitným závěsem se pak objevil poslední pokoj NÁBYTEK, vybavení malého bytu či garsoniéry dětského měřítka v bílé barvě a na kolečkách. Tvořily se zde různé dispozice, plány. Vybavení pokoje bylo určeno pro nejmenší.

V prostoru nebyla nastavena přesná pravidla či odkazováno k jednomu správnému řešení. Otevíral se tu především prostor k vlastnímu prožívání a ověřování si vlivu různých elementů, které na nás v prostoru působí.