Proměna mlýna na Ostravsku v rodinný dům architekta Davida Kotka Foto: PROJEKTSTUDIO EUCZ
Architektura / rodinné domy

Z historického větrného mlýna vytvořil architekt David Kotek vlastní rodinný dům

Historický mlýn na Ostravsku, ve kterém bydlí architekt David Kotek s rodinou, dostal novou přístavbu recyklující materiály ze zbouraného domu.

Adéla Vaculíková , 31. 7. 2022

Architekt David Kotek bydlí v domě, jaký se často nevidí. S rodinou obývá bývalý větrný mlýn na Vrchpolí v obci Zbyslavice jen několik kilometrů západně od Ostravy. Bílé válcové těleso zděného mlýna shlíží na vesnici pod sebou z vrchu kopce, na kterém osamoceně stojí. Díky tomu se objekt stává jasnou dominantou celého okolí - a právě to chtěl architekt Kotek svým návrhem ještě více podpořit.

Mlýn se dočkal také nové přístavby, která však jeho po staletí trvající dominanci nijak nesnižuje. Nový přízemní obytný dům, který se na mlýn napojuje ze strany, stojí na půdoryse nepravidelné hvězdice a navazuje na původní obytnou stavbu, která zde stávala.

Přístavba dnes stojí na místě objektu, ze kterého David Kotek kvůli jeho špatnému stavu zachoval pouze sklepní prostory. Na původní stavbu odkazují také materiály, které architekt pro novostavbu použil. Davida Kotka kromě zachování charakteru místa totiž zajímala i ekologie a recyklace. Využil proto materiály ze zbourané stavby, k pracím vyzval místní firmy a uplatnil kámen, který se těžil přímo na místě.

Fasády přístavby stejně jako sedlové střechy pokrývají v celé ploše štípané modřínové šindele. Některé prvky navíc lemují antracitové plechy a interiéry prosvětlují velká okna. Uvnitř je veškeré vybavení sladěné do teplých odstínů dřevěné překližky, kterou jsou obloženy stěny i otevřený krov. Oživení přináší detaily opakujícího se motivu antracitového plechu z exteriéru a betonové podlahy.

Foto: Nová přístavba se nachází na místě původní budovy

Důsledná rekonstrukce potkala i samotný historický mlýn, fasáda prošla sanací a veškeré poškozené prvky, převážně stropy a krov, byly vyměněny. Z bývalé technické stavby se stala přímá součást rodinného domu, na jednotlivých podlažích nyní se rozprostírají nové obytné místnosti nebo koupelna.

Dům Davida Kotka zaujme kromě estetických kvalit také udržitelným řešením. Původní kamennou studnu doplnila nová vrtaná, dům má také síť dešťové kanalizace, kořenovou čističku a fotovoltaickou elektrárnu. „Vyjma elektrické energie je v zásadě soběstačná a snaží se šetrně zacházet s vodami dešťovými i splaškovými,“ říká o stavbě architekt.

David Kotek v rekonstrukci a přístavbě k větrnému mlýnu na Ostravsku prokázal svůj smysl pro detail i široké souvislosti – krajinné, ekologické a historické. Kombinací moderních i časem ověřených přístupů vytvořil netradiční rodinný dům, který může podobné projekty inspirovat hned v několika rovinách.

  • Autoři: David Kotek
  • Ateliér: PROJEKTSTUDIO EUCZ
  • Město: Zbyslavice
  • Realizace: 2017 - 2018
  • Projekt: 2015 - 2016
  • Plocha pozemku: 1500 m²
  • Zastavěná plocha: 157 m²
  • Obytná plocha: 120 m²
  • Užitná plocha: 173 m²

Klíčová slova:

rekonstrukce rodinný dům mlýn

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři