Architektura /

Architekt odpadu vychází na DVD - recenze

Dokumentární film o charismatickém architektovi, který rezignoval na zavedené architektonické postupy a využívání standardních stavebních materiálů a pustil se do bojů se zákony a byrokracií, která nebyla sto pochopit význam a funkčnost jeho staveb, konečně vychází na DVD, které je možné zakoupit v našem eshopu.

Jiří Kout , 23. 2. 2010

Foto: eArch
Dokumentární film o světovém architektovi odpadu Michaelu Reynoldsovi, který své domy (v anglickém originálu earthships, v překladu pozemské koráby, pozn. redaktora) staví velmi levně, vychází na DVD vydávané distribuční společností Aerofilms ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí České republiky. Domy architekta Reynoldse disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla a jsou jak kosmické, tak krásné, barevné či oválné. Některé z nich připomínají Gaudího jazyk, barevnost a krásu jeho staveb. Stavebním materiálem jsou staré, ojeté pneumatiky, použité plechovky od piva, skleněné či plastové láhve, kterých je vždycky dost. Prostě a jednoduše stavebním materiálem je především odpad.

Originální až neuvěřitelné stavby vypadají někdy jako středověké hradby, jindy jako pyramidy, které jsou obvykle „poháněny“ obrovskými větrnými turbíny. Jsou to stavby, které dokonale naplňují význam slovního spojení „trvale udržitelná architektura“. A snad právě proto, že se jedná o skvěle fungující alternativu ekologického, levného a nezávislého bydlení, narazil Michael Reynolds v USA na „nepřekonatelné“ byrokratické překážky. Prvním domem z plechovek popudil národní asociaci zedníků natolik, že musel stavbu přerušit. Byl to dům mimo systém všech rozvodných sítí, poháněný solární energií a postavený z pneumatik. Náklady na jeho chod jsou téměř nulové, protože si sám recykluje dešťovou i vodu odpadní. Tento charakter staveb logicky narazil na různé lobby, ekonomické a politické zájmy. "Pokud máte vlastní elektřinu, teplo a vodu, znamená to, že si tvoříte svou vlastní politiku. A právě toho se asi bojí," říká Reynolds.

Michael Reynolds: „Pokud lidstvo zničí naši planetu, jsem mtrvej. Chci se zachránit a to je silná motivace (smích).“

Trailer filmu

Architekta odpadu režíroval Oliver Hodge, který vystudoval design na prestižní Central St Martins School of Art a po studiu se naplno ponořil do studií designu filmového. Podílel se na výrobě dvou desítek celovečerních hraných filmů (Karlík a továrna na čokoládu, Tomb Raider, Ospalá díra, Pátý element atd.) Během své kariéry spolupracoval např. s režiséry Georgem Lucasem, Timem Burtonem, Dannym Boylem, Dannym Cannonem či Simonem Westem.

Nyní Hodge připravil strhující dokument, kterému dokázal vtisknout nejen autenticitu a poslání, ale také atraktivnost a potenciál. Jeho film dokázal zasáhnout širokou veřejnost, nejen malou skupinku vlasatců, ekologů, alternativních architektů, či dokumentaristů. Z 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. DVD obsahuje kromě filmu doplněného českými titulky mezi bonusy i pozdrav Michaela Reynoldse českému publiku.

Příjemnou zábavu Jiří Kout DVD Architekt odpadu lze zakoupit zde.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři