Architektura / administrativní stavby

Fasáda administrativní budovy na místě bývalého dolu připomíná malé krystaly

Oblast bývalého uhelného dolu KWK Gliwice v Polsku ožívá díky výstavbě nových budov, které se tady realizují v rámci Vzdělávacího a podnikatelského centra Nove Gliwice. Jednou z nich je také budova pro reklamní agenturu FUX.

Anežka Jaskmanická , 29. 9. 2021

SPOJENÍ DVOU FUNKCÍ

Město Gliwice leží pár kilometrů od Katovic nedaleko českých hranic. S těžební historií je spojeno už od roku 1901, kdy zde začala výstavba dolu, který se původně nazýval „Gliwitzer Grube“. Samotná těžba zde probíhala až od roku 1911 a v současnosti historii tohoto místa připomínají hlavně dvě původní zrekonstruované cihlové budovy z 20. století. Gliwice dnes spadají pod speciální ekonomickou zónu Katowice, což je neobydlené území s lepšími ekonomickými podmínkami, nabízející také nová pracovní místa.

 

Reklamní agentura FUX v Gliwicích, INTERURBAN © Krzysztof Zgoła 

 

Architektonické studio INTERURBAN sídlící v polském městě Gdyně navrhlo na území bývalého dolu budovu, která slouží dvěma rozdílným funkcím – administrativě i skladování zboží. V objektu reklamní agentury FUX se nachází také soukromá zahrada, která na jedné straně skladové a kancelářské prostory funkčně rozděluje, na druhou stranu je ale díky své otevřené ploše propojuje. Zahrada nabízí prostor pro volnočasové aktivity a setkávání zaměstnanců, kteří přicházejí z rozdílných pracovních prostředí.

 

Reklamní agentura FUX v Gliwicích, INTERURBAN © Krzysztof Zgoła 

 

KREATIVITA ZVENKU I ZEVNITŘ

Investor chtěl zajímavé spojení dvou zázemí doplnit a kreativně rozvést i na fasádě nové budovy. Tu tvoří speciální sklovláknobeton (GFRC)1, který architekti použili v interiéru i exteriéru. Na fasádu byla použita textura 2/174 Bersigau z řady RECKLI SELECT, s jejíž pomocí byly do fasády vyraženy prvky, díky kterým fasáda vypadá jako perforovaný plech. Zrak kolemjdoucího tak může zaujmout nejen stříbrné řešení budovy, ale i jeho vystupující detaily, které připomínají malé krystaly.

 

Reklamní agentura FUX v Gliwicích, INTERURBAN © Krzysztof Zgoła 

 

Výjimečné estetické pojetí fasády vzniklo díky použití elastických strukturních matric, které umožňují bezproblémové odbednění i u komplikovaných struktur a přesné přenesení designu.  Nepochybnou výhodou tohoto typu matric je možnost jejich opakovatelného využití, a to až sto násobně.

1 GFRC - Glass Fiber Reinforced Concrete (pozn. redakce)

 

FUX Gliwice

 

 

Reklamní agentura FUX v Gliwicích, INTERURBAN © Krzysztof Zgoła

 

Klíčová slova:

Reckli beton sklobeton GFRC

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři