Architektura / rekreační objekty

Rozšíření domova důchodců ve Švýcarsku vyniká kvalitou zpracování

Rozšíření domova důchodců od studia nuak Architekten Foto: RECKLI GmbH

Nová přístavba centra péče o seniory ladně zapadá do horského prostředí švýcarské vesničky a plynule navazuje na stávající objekt. Klienti mohou volit mezi soukromím a společností ostatních stejně snadno jako mezi pobytem uvnitř a procházkou po krásném okolí.

Kristýna Korčáková , 17. 6. 2022 / Advertorial

Ennenda je vesnička s přibližně dvěma tisíci obyvateli v průsmyku monumentálního švýcarského pohoří Glarus. Architektonické studio nuak Architekten zde před dvěma lety k desetiletému výročí místního pečovatelského centra dokončilo přístavbu pro pacienty s demencí.

Respekt k okolí

Jedná se o dvoupodlažní objekt navazující na původní stavbu. Architekti se rozhodli pro tvar podobný šestiúhelníku, aby při stavbě předešli kácení vzrostlých stromů. Terén se navíc směrem k přístavbě lehce svažuje, takže ještě lépe zapadá do svého prostředí.

Fasáda ze sklovláknobetonových (GFRC)1 desek je stejná jako u stávajícího objektu, odlišuje se vertikálním dekorem s jemnou texturou. Firma Reckli nabízí hned několik standardních struktur matric, v tomto projektu využili architekti dvou druhů texturovaných matric ze série SELECT. Abstraktní vzor Naab s lineární texturou s různě širokými drážkami jemně rozbíjí betonovou plochu a vytváří decentní kontrast s hladkými plochami fasády Nedobytnost betonové fasády připomínající okolní masivy příhodně prořezávají francouzská okna vpouštějící dovnitř dostatek světla. Neutrální odstíny světlých betonových desek střídajících se s tlumeně bronzovými hladkými panely doplňují také výrazné, temně fialové markýzy.

Foto: Jemná textura betonových ploch fasády decentně kontrastuje s hladkými plochami bronzových obkladových desek

Tlumené barvy a denní světlo v interiéru jsou klíčové nejen pro estetickou stránku budovy, ale také pro provoz zařízení z hygienického hlediska. Stejně jako zvenku, i zevnitř je temně fialová jediným barevným prvkem. Různorodá škála materiálů předchází pocitu jednotvárnosti a sdílené prostory pro pacienty tím pádem nepůsobí uniformně a neosobně. Společná jídelna přechází v terasu s dech beroucím výhledem na pohoří.

S citem k uživatelům

V celé přístavbě se příjemně prolínají sdílené prostory a zákoutí, kde se mohou pacienti potkávat, se soukromými pokoji. „Zařízené výklenky k sezení v přístupových uzlech a u průhledů vytvářejí domáckou atmosféru a slouží jako místa pro společenská setkání,“ uvádějí architekti. „Ve dvoulůžkových pokojích jsou nabízeny dva ekvivalentní výklenky, které mohou být různě zařízeny,“ doplňují. Každý pokoj dodržuje jednoduchý obdélníkový tvar a je předsunutý před ten sousední, což zaručuje dostatečný přísun světla. Součástí je privátní koupelna a balkon.

Foto: Vertikální dekor různě širokých drážek představuje dominantní estetický motiv fasády

Architekti upravili i okolí zařízení. Venkovní terasy rozšiřují společenské vnitřní prostory a nabízejí možnost posezení s ostatními nebo o samotě. Vlnící se stezky ve stínu stromů vybízejí k procházce s možností osvěžit se v drobném bazénku poblíž jedné z teras. Celá přístavba jasně prokazuje citlivost, s jakou architekti k uživatelům stavby přistoupili. Právě tím se stavba odlišuje od drtivé většiny podobných zařízení.

1 GFRC - Glass Fiber Reinforced Concrete (pozn. redakce)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři