Inovační centrum od dvojice Pezo von Ellrichshausen z Chile Foto: Pezo von Ellrichshausen
Architektura / občanské stavby

Geometrie a pigmentový beton. Pezo von Ellrichshausen navrhli ohromující vědeckou budovu

Chilská dvojice Pezo von Ellrichshausen si v návrhu vědecké budovy pohrává s nevšední geometrií. Motiv kruhů se propisuje jak do pojetí fasády, tak i dispozičního řešení. Specifickou atmosféru pak objektu dodává lososový odstín pigmentovaného betonu v kombinaci s tmavým dřevem.

Tereza Staňková , 24. 2. 2022

Za projektem inovačního centra INES v chilském jihovýchodním městě Concepción stojí pár známých architektů Mauricio Pezo a Sofia von Ellrichshausen. Návrhem budovy se dvojice snaží oprostit od představ budovy jakožto čtyř jednoduchých stěn a vměstnat do ní něco výjimečného, inovativního. Prostá administrativní budova díky nepředvídatelným geometrickým kombinacím kruhů získává nečekaný výraz jak na fasádě, tak v interiéru.

Inovační centrum se dlouhodobě věnuje výzkumu a inovacím a je součástí místní univerzity Bío-Bío. V kampusu je k nepřehlédnutí díky své fasádě z karmínově červeného pohledového betonu. Tvar pětipatrové budovy je na první pohled pravidelný a uspořádaný na půdorysu čtverce. Ozvláštnění přichází s falešnými stropy vystupujícími z fasády, do nichž se architekti rozhodli zakomponovat ubíhající kruhovité otvory. Vzniklé průhledy nabízí nečekané vizuální vztahy a ozvláštňují tak každodenní pobyt v budově centra.

Kruh se jakožto výrazný prvek opakuje také uvnitř budovy. Přímo ve středu se nachází v podobě kulatých výklenků, které dohromady tvoří vzdušné atrium napříč celou budovou. Kruhové výklenky se s každým patrem zmenšují do tvaru komolého kužele. Svou otevřeností by měl být okolní prostor srdcem budovy a místem setkávání a spolupráce. Zamýšleny jsou zde také příležitostné workshopy a výstavy.

Foto: Známí architekti založili svůj návrh na motivu kruhu

Přesným opakem se pak stávají prostory ve všech čtyřech rozích budovy, které jsou definovány čtvrtkruhovým půdorysem, jenž se nepřímo zvětšuje s každým patrem. Jejich velikost lze díky prosklení a pilířům vyčíst i zvenčí z fasády. Tyto o něco intimnější části jsou soukromými pracovními prostory a jednacími místnostmi. V jednom ze čtyř rohů je umístěno schodiště a výtah. Kombinace sdílených a individuálních prostor byla velkým tématem při návrhu budovy a architekti jí přikládají zvláštní význam.

  • Autoři: Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen
  • Ateliér: Pezo von Ellrichshausen
  • Země: Chile
  • Město: Concepción
  • Projekt: 2013
  • Realizace: 2021

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři