Foto: eArch
Architektura / rodinné domy

Domov mezi betonovými tvárnicemi? „Nedokončený“ rodinný dům vychází z neustálého stavebního vývoje v mexickém městě Oaxaca.

V okrajové části mexického města Oaxaca navrhl místní architekt Omar Lopéz Bautista rodinný dům, který svým charakterem vychází z neustálého stavebního vývoje svého okolí. Jednoduchou hmotu domu tvoří neomítané betonové tvárnice, které mohou evokovat dojem „nedokončenosti“ stavby. Materiál zůstává ve své neupravené robustní formě odhalený ve všech částech domu – stává se tak hlavním prvkem, který udává atmosféru budovy jak při pohledu z okolí, tak i v interiéru včetně soukromé zahrady.

Tereza Hůrská , 17. 11. 2022

Město Oaxaca se nachází v jižní části středoamerického státu Mexiko. Do jeho okrajové části, která prochází stavebním rozvojem, navrhl lokální architekt Omar Lopéz Bautista , zakladatel a ředitel studia ET.co, surový rodinný dům z betonu. Právě rozvíjející se okolí předdefinovalo „nedokončený“ charakter domu. Konstrukce z neomítaných betonových tvárnic působí robustně a rodinný dům tak budí dojem ryze utilitární pevnosti.

 

 

Jedním z hlavních požadavků klienta bylo vytvořit velkorysý prostor pro odpočinek, kde by člověk necítil tlak a ruch okolního města. Směrem do ulice se proto betonový objekt otevírá pouze jedním oknem a plechovými vstupními dveřmi. Stejný odstup vůči okolí si objekt zachovává po celém obvodu druhého a třetího nadzemního podlaží. Okenních otvorů sice na jiných fasádách přibývá, stále však slouží převážně jako větrací otvory. V kontrastu s tím architekt téměř po celé ploše přízemní stěny otevřel dům do soukromé zahrady, které věnoval bezmála polovinu podlouhlého pozemku.

 

Foto: eArch

 

Na zahradu, kterou do ulice obehnává vysoká zeď rovněž z betonových tvárnic, navazuje hlavní obytný prostor v přízemí domu s kuchyní a jídelnou. Funkčně je dům rozdělen do dvou os – horizontální a vertikální – vycházejících ze společenských a soukromých potřeb majitelů. Právě horizontální osa, zaměřující se na naplnění společenských a rekreačních aktivit, představuje dispozici přízemí, kde jeden rekreační a společný prostor plynule navazuje na jiný. Zahrada přechází v obývací pokoj, ten se zase mění v jídelnu a kuchyň. Vertikální osa naproti tomu cílí na soukromí každého z uživatelů – dvě vyšší patra jsou jednoduše dělena na samostatné ložnice a koupelny.

Stejně jako dominantní materiál vytváří charakter exteriéru, podepisuje se i do atmosféry interiéru, kde je navíc doplněn minimalistickými doplňky z černého kovu. Pravidelný rastr skladby betonového zdiva, střídání hrubých tvárnic s vrstvami malty působí industriálním a lehce nedokonalým dojmem. „Nedokončená“ betonová stavba láká k tomu, aby ji uživatel dotáhl do konce a vtiskl jí tak vlastní atmosféru podle vlastních preferencí.

 

Foto: eArch

 

 

Foto: eArch

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři