Architektura /

Ladislav Sutnar: New york- Praha - Design in action.

Ladislava Sutnara a jeho osobnost snad nejlépe charakterizuje slovo průkopník. Razil nové cesty a odvážně uskutečňoval to, co dnes vnímáme jako naprostou samozřejmost. Inspirován Bauhausem, modernizoval užitkové předměty, publikace, hračky, architekturu i výstavnictví. Předměty které prošly jeho rukama jsou geometricky přesné, opticky poutavé a zároveň imaginativní.

Martina Svobodová , 23. 6. 2003

Foto: eArch
20. 6. - 26. 10. 2003 každý den kromě pondělí je v Jízdárně pražského hradu možné navštívit retrospektivní výstavu provokujícího designéra.Architektonického řešení výstavy, která vzešla z několikaleté práce Ivy Janákové, se tradičně nekonvenčním způsobem zhostilo Studio Olgoj Chorchoj. Výstavní grafiku má na svědomí Studio Machek&Babák a webové stránky http://www.sutnar.com Studio dgú.
Foto: eArch
Sutnarovi stolní servisy nadčasové kvality se staly symbolem designu Československa. Na výstavě jsou k vidění nejen ukázky zcela nadčasových designérských předmětů z autorovy tvorby, včetně prezentace k výstavě bydlení „Na Babě“, ale i Sutnarovi obrazy. Obrazy stejně geometrické a zároveň hřejivé, obrazy, které sám autor označuje jako „joy-art“.Ve dnech 7.10.-26.10.2003 doplní výstavu v prostorách Jízdárny presentace Dnů designu v Praze Designblok, která představí mladé tvůrce z Čech i ze zahraničí. (http://www.designblok.cz)
Foto: eArch
Při příležitosti výstavy vychází také řada publikací vztahujících se k L. Sutnarovi. Uměleckoprůmyslové muzeum a nakladatelství Argo - Monografie L. Sutnara.Fraktály Publishers - dvě Sutnarovi publikace o grafickém designu.Pokud Vás okouzlí právě design čajové soupravy, je možné zakoupit na výstavě její repliku. Vyrobeno jich bylo pouze 100 očíslovaných kusů a cena odpovídá mistrnosti autora.A pokud Vás zaujmou „Joy-artové“ obrazy, po vzoru Amerického snu (Sutnar žije v Americe od roku 1939) není nic nemožné, Galerie Antikva Nova Kodl souběžně pořádá prodejní výstavu Sutnarových obrazů.
  • autor: Martina Svobodová *
  • publikováno: * 23. 6. 2003

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři