Náměstí 28. října v Orlové, Atelier RAW: Architekti z Atelieru RAW říkají, že chtěli materiálově navázat na stavební tradici Slezska z přelomu 19. a 20. století, kdy zde vznikaly stavby z neomítaných cihel Foto: Filip Šlapal
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Městské byty, magnolie a veřejné parkoviště ukryté pod dlažbou. V Orlové mají nové náměstí – i s orlicí

Proč je náměstí v Orlové červeno-černé? Barvy odkazují k historické stavební tradici i uhlí, kvůli kterému město nejdříve vzkvetlo, a nakonec padlo. Městské struktuře ze 60. let dlouho chybělo funkční centrum, nyní ho nově definovali architekti z brněnského Atelieru RAW.

Adéla Vaculíková , 12. 9. 2023

V Orlové mají nové náměstí a městský bytový dům. Obojí je červeno-černé, barvy jsou i na znaku města, stejně jako orlice, která je na náměstí ztvárněná sochou. Architekti z Atelieru RAW říkají, že chtěli materiálově navázat na stavební tradici Slezska z přelomu 19. a 20. století, kdy zde vznikaly stavby z neomítaných cihel. Náměstí je tak vydlážděno terakotou, dům má zase obklad z cihlových pásků.

Cílem projektu bylo zřetelněji vymezit centrum, nově ho definovat a současně navázat na pravoúhlou urbanistickou strukturu místa, jak byla navržena v 60. letech. Stará Orlová má bohatou historii, kdysi byla společensko-kulturním centrem, po válce ale postupně upadala. Velký podíl na tom měla těžba černého uhlí, kterou bylo poddolováno původní historické město. Dnešní Orlová je tak mnohem novější. „Projekt města vznikal ve Stavoprojektu Havířov pod vedením architekta Blažeje Heisera. Jednalo se o velký sídlištní celek pro 25 000 obyvatel složený z celkem pěti etap, které se realizovaly postupně od roku 1963 až 1989,“ vysvětlují architekti z Atelieru RAW. Kromě dochované modernistické radnice a dalších budov z éry socialismu jsou kolem nově upraveného náměstí také stavby, které tu přibyly v 90. letech, například gymnázium, které v roce 1996 dostalo cenu Grand Prix Architektů za novostavbu.

Foto: Cílem projektu bylo zřetelněji vymezit centrum, nově ho definovat a současně navázat na pravoúhlou urbanistickou strukturu místa

Město zahájilo plán na úpravu svého náměstí už v roce 2008, architekti z Atelieru RAW pak na projektu pracovali od roku 2010, hotovo je od podzimu 2022. Původní koncept architektů byl velkorysejší, na náměstí mělo vzniknout hned několik nových domů a ty starší projít opravami. Nakonec je ale projekt menší, postaven byl jeden bytový dům a pod plochou náměstí veřejné parkoviště.

„Vzniklo tak řešení, kdy východní a západní hranu náměstí vymezují původní budovy radnice a obchodního domu, severní hranu definuje nový dům,“ popisují architekti. Dům je městský skrz naskrz, nejenže v něm město provozuje nájemní byty, ale v parteru taky fungují provozy, které na náměstí přivádí život – kavárna nechybí.

Foto: Součástí projektu bylo také jednoúrovňové veřejné parkování, jedná se o garáže umístěné pod plochou náměstí

V centru vydlážděné plochy s červenými a černými čtverci je kašna s orlicí. Po obvodu jsou vysázená stromořadí, konkrétně z japonských magnolií, které „patří k nejvyšším, nejrychleji rostoucím a zároveň nejvíce mrazuvzdorným magnoliím světa,“ jak udává město. Jestli se plocha příliš nerozpálí, prověří letošní léto.

  • Autoři: Tomáš Rusín, Ivan Wahla, Lukáš Vágner, Kateřina Pacolová
  • Ateliér: Atelier RAW
  • Země: Česká republika
  • Město: Orlová
  • Investor: Město Orlová
  • Projekt: 2010-2020
  • Realizace: 2022
  • Náklady: 344 mil. Kč
  • Spolupráce: Hutní projekt Ostrava a.s., PPS Kania s.r.o.
  • Stavba: Wachal s.r.o.
  • Socha orla: akad. soch. Jiří Plieštik
  • Kašna: Atelier RAW, Lentus Agilis
  • Fotograf: Filip Šlapal

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři