Kulturní prostor před ZUŠ Pečky od Alžběty P. Brůhové Foto: Alžběta P. Brůhová
Architektura / občanské stavby

Skočit si zebru, nebo hada? ZUŠ v Pečkách má nový předprostor s uměleckým dílem, a to se jen tak nevidí

Prázdniny se přelily do druhé půlky a v Základní umělecké škole v Pečkách jsou už připraveni na nový školní rok. Na prostranství před školou tu na žáky čeká had, který potkává zebru. Potkávat se tam mohou ale také děti, rodiče a všichni, kdo o to mají zájem.

Adéla Vaculíková , 3. 8. 2023

Dřív to byl trochu chaos, prostor před základní uměleckou školou se záhonem byl přístupný všem, využívat se ale vlastně nedal. Novou podobu plácku navrhla architektka Alžběta Brůhová a o nově upraveném místě hovoří jako o „kulturním prostoru“. Vydlážděná plocha s vizuálně sjednoceným mobilářem je totiž hodně multifunkční, funguje jako dětské hřiště, venkovní divadlo nebo lení kino. Zároveň se zde mohou usadit rodinní příslušníci a počkat, až dětem skončí hodiny flétny nebo "výtvarky".

Z původního špatně využitelného prostranství nezůstalo nic. Dlažba je nová, černo-bílá, a utváří hravou mozaiku. Umělkyně Adéla Součková ji navrhla tak, aby byla esteticky atraktivní a zároveň vytvářela funkční pole pro hru. Jak se dá po mozaice skákat vám předvede sama Alžběta Brůhová v doprovodném videu.

Mozaiku od chodníků odděluje rám – tribuna ve tvaru L, která je ostře červená. Stejnou barvu mají i odpadkové koše nebo stojany na kola. Uprostřed prostoru pak stojí velká brána−portál, kterým se dá probíhat a při speciálních příležitostech na něj pověsit opona nebo promítací plátno. A to je další účel prostoru, může fungovat jako jeviště, na kterém děti ze ZUŠ předvedou nacvičená představení.

Foto: Mozaiku od chodníků odděluje rám – tribuna ve tvaru L, která je ostře červená. Stejnou barvu mají i odpadkové koše nebo stojany na kola. Uprostřed prostoru pak stojí velká brána−portál

„Projekt kulturního prostoru před ZUŠ v Pečkách představuje nejen esteticky přitažlivé a účelně navržené místo, ale také vytváří živý a dynamický veřejný prostor, který posiluje uměleckou a kulturní identitu města,“ říká Alžběta Brůhová. Objekty veřejné funkce dnes doplňují umělecká díla na míru jen zřídka. Obvykle je nemají ani vzdělávací zařízení, dětské publikum je přitom v tomto ohledu velmi vděčné. Panáka si křídou můžete nakreslit vždycky, v Pečkách ale mají svého hada a zebru, které nikde jinde nepotkáte.

Foto: Původní stav prostoru před ZUŠ Pečky
  • Autoři: Alžběta P. Brůhová
  • Země: Česká republika
  • Autorka výtvarného motivu:: Adéla Součková
  • Stavební inženýr: Jakub Douděra
  • Město: Pečky
  • Investor: město Pečky
  • Realizace: 2023
  • Fotograf: Alexandra Timpau / Alex Shoots Buildings

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři