Přestavba řadového domu v Praze-Dědině od studia SOA architekti Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rodinné domy

Nákladná rekonstrukce proměnila stísněný řadový dům ve velkorysé městské bydlení

Řadový dům v Praze prošel důslednou přestavbou podle návrhu studia SOA architekti. Díky velkým stavebním zásahům se vnitřní dispozice nadechly a umožnily plynulé propojení interiéru s intimní zahradou.

EARCH.CZ , 13. 8. 2022

Jedním ze zásadních nedostatků původního řešení řadového typového domu na Dědině v Praze bylo komplikované provázání se svažitým terénem parcely. „Podlaží v uliční úrovni s malými okny mizelo v terénu výše položené zahrady. Vstupní část domu připomínala spíš hůře osvětlený suterén,“ popisují dřívější podobu domu architekti z pražského studia SOA.

Přízemí zůstala i po přestavbě servisní funkce. Kromě dvou parkovacích stání tu najdeme také šatnu, sklad, spíž, technickou místnost, saunu a dokonce i fitness v nově rozšířené železobetonové části domu, do které proniká denní světlo pomocí pochozího světlíku. Celkově do přízemí proudí mnohem více slunce díky nově prolomenému oknu do zvětšené vstupní haly.

Velké stavební úpravy potkaly také první patro, které slouží jako propojený obytný prostor s jídelnou, kuchyní a obývákem. Místo v něm ale našel kromě koupelny i pokoj pro hosty. Architekti navrhli také snížení podlahy prvního patra, tak aby mohlo dojít k přímému propojení obytného prostoru se zahradou, které dominuje vzrostlá třešeň. „Především se ale vlivem této složité stavební úpravy zvětšila světlá výška místnosti a celé podlaží se díky tomu výškově rozehrálo,“ upřesňují autoři.

Foto: Z ulice dům zaujme obkladem z tmavých vláknocementových desek

Poslední patro patří ložnicím. „Hlavní rodičovskou ložnici odděluje vlastní předsíň se šatnou a koupelnou. Původně plánovaná samostatná pracovna se během stavby proměnila v další dětský pokoj,“ popisuje ateliér, který v uplynulých letech realizoval například minimalistický nízkoenergetický dům nebo oceňovanou základní školu v malé obci u Prahy.

Foto: Díky snížení podlahy v prvním patře se podařilo přímo propojit obývací prostor s krásnou zahradou

Kolemjdoucí dům zaujme především díky obkladu z tmavých vláknocementových desek, přičemž jeho členění vychází z jednotného sklonu původních „mansard“. Projekt ukazuje, že i z na první pohled neatraktivních domů lze vytvořit skutečně komfortní a esteticky bohaté bydlení, které svým majitelům nabízí kýžené soukromí v městském prostředí.

  • Autoři: Ondřej Píhrt, Pavel Směták
  • Ateliér: SOA architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 6 - Dědina
  • Projekt: 2018 - 2019
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 177 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 440 m²
  • Užitná plocha: 356 m²
  • Plocha pozemku: 590 m²
  • Náklady: 25 mil. Kč

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři