Architektura / občanské stavby

Projekt nového Národního muzea pro Oslo

V roce 2009 vypsalo norské Ministerstvo kultury soutěž na novou budovu pro Národní muzeum umění, architektury a designu v Oslu. Její realizace probíhá letos na základě vítězného projektu německého ateliéru Kleihues + Schuwerk. Jedním z účastníků byl také Ateliér Oslo, jejichž odvážný návrh dnes přinášíme.

Atelier Oslo , 3. 9. 2013

Soutěž vznikla s úmyslem propojení několika samostatných budov muzea pod jednu střechu na ploše 54 tisíc m2 v místech, kde v minulosti stávalo vlakové nádraží Vestbanen, Oslo.

Cílem návrhu bylo vytvořit objekt, který nebude pouze další bariérou v centru města. Místo toho má nová budova muzea přispět ke vzniku nových vazeb ve městě a formovat přirozený HUB.

Projekt je neformálním místem, kde se potkávají město s muzeem prostřednictvým parku soch. Park a muzeum jsou vzájemně propojeny, takže lidé přítomní v parku mohou pozorovat dění v muzeu a obráceně.

Muzeum plně využívá charakteristik lokality a komunikuje s blízkým okolím prostřednictvým otevřené fasády 1. nadzemního podlaží. Též využívá potenciálu věže, umístěné v pozadí. Ve výstavních i komunikačních prostorách se otvírají skvostné výhledy na fjord, radniční náměstí, a město v okolí.

Stavba vhodně doplňuje památkově chráněné objekty Vestbane a díky částečnému zanoření hmoty také budovu radnice. Respektuje výškovou hladinu zástavby v okolí a svým osobitým tvarem jasně demonstruje funkci v městskému panorámatu.

Budova má těžkou pevnou fasádu, která zabezpečuje optimální klima uvnitř a chrání umění. Otvory jsou umístěny za perforovanými povrchy, které zároveň slouží jako ochrana proti slunci.

Pohyb objektem bude zážitkem, umocňujícím prožitek z umění.

 

Rozhovor s Jonasem Norstedem, členem Ateliéru Oslo, najdete zde.

Klíčová slova:

občanské stavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři