Jan Jakub Tesař a Ján Stempel s Domem, který se otevírá slunci - výřezy v fotografií Foto: Filip Šlapal
Architektura / rodinné domy

Stempel & Tesar architekti vs. Dům, který se otevírá slunci: Nevěříme přezeleněným stavbám

Rodinný dům na Křivoklátsku od kanceláře Stempel & Tesar architekti vznikl ze dřeva a betonových tvárnic. Vedle toho také účinně pracuje se slunečními paprsky a je energeticky nenáročný. Jak poznat skutečně ekologicky uvědomělý dům? Proč nejsou rodinné domy z principu udržitelné? A pro jaké realizace se dřevo nehodí?

Adéla Vaculíková , 21. 3. 2023

Co dělá dům ekologicky zodpovědným? Díky čemu konkrétně je dům energeticky úsporný?

Jan Jakub Tesař: Každý dům dělá ekologicky zodpovědným jeho majitel. I domy, které nebyly navrženy v nízkoenergetickém, pasivním, nulovém standardu či nejsou tzv. udržitelné, ekologické, z místních zdrojů, mohou mít (ekologicky) zodpovědné majitele. Výše uvedené charakteristiky, ještě než se staly marketingovými hesly, jsme se snažili našim domům dávat do vínku vždycky. Za bezmála patnáct let existence kanceláře Stempel & Tesar architekti razíme cestu zejména uměřených a kompaktních domů, které jsou správně orientované vůči světovým stranám a mají kvalitní „kabát“. Naši klienti, a to není žádné tajemství, píšou na začátku naší spolupráce domácí úkol na téma „můj dům snů“. V něm nám téměř všichni odhalí, co pouze chtějí, a co skutečně potřebují. Domy díky tomu potom nejsou přebujelé a své majitele při provozu finančně nevysávají.

Nebudeme si nic nalhávat, i v našem portfoliu se vyskytují velkorysejší domy na hranici experimentu, které mají i tak nízkou spotřebu energií, a to hlavně díky těm nejmodernějším technologiím. Ale ani tuto cestu nejde zavrhovat. Vždyť vývoj aut také táhne Formule 1 a ty nejprémiovější automobilky…

Je ve dřevě budoucnost? Pro jaký typ staveb se hodí nejlépe?

Dřevo má zejména unikátní minulost. To jsem si plně uvědomil především při návštěvě 1000 let starých kostelů v Norsku. Je to přírodní, obnovitelný materiál, který umíme v Čechách zajistit z vlastních zdrojů. Dá se z něj navrhnout cokoli – rodinný dům, bytový dům, sportovní stavby… My z něj realizujeme návštěvnické centrum u Památníku v Letech (autorem památníku je Terra Florida architekti). Vlastně nevím, na co se dřevo nehodí. Každý detail je pak unikátem.

Máte odhad, jakou finanční úsporu ročně dům majitelům přinese?

Zcela běžně jsou provozní náklady v námi navržených domech na úrovni nákladů v bytech a nižší.

Foto: Fotografie z průběhu realizace domu v Malých Kyšicích

Navrhli jste některé další domy s podobnými energetickými specifiky?

Myslím, že žádný z našich domů, ani těch patnáct let starých, není horší než nízkoenergetický.

Roste po podobných domech poptávka?

Roste a poroste. Vždyť jsme všichni dostali hodně pořádný kopanec!

Pojmy jako udržitelnost nebo ekologie se i v souvislosti s architekturou často zneužívají. Co je za vás ultimátní greenwashingový faul?

Nevěříme přezeleněným domům. Krásné ozeleněné fasády plné květin na vizualizacích mají od reality často daleko. Proč? Dostáváme se opět na začátek našeho rozhovoru. Dům je zodpovědný tak, jak je zodpovědný jeho majitel. A ruku na srdce, co vyžaduje nadstandardní péči (zálivku a údržbu), často podlehne zkáze. To platí zejména u domů, kde se musí domluvit více majitelů. Naše klima není jako na ostrovech věčného jara nebo v Singapuru, kde vám, s trochou nadsázky, vyroste banánovník i z odhozené slupky.

Foto: Fasádu v létě před přehříváním chrání systém pasivního stínění tvořený přesahy střech nebo žaluziemi

Jak vidíte vývoj rodinných domů do budoucnosti? Bude jich stále přibývat? A co u nich bude převládat?

Tento rozhovor se nese v duchu udržitelnosti. A tato otázka asi měla zaznít na začátku. Rodinný dům totiž z principu není udržitelná stavba. Pro bydlení je udržitelný byt v bytovém domě. Stačí si jen uvědomit, kolik infrastruktury je třeba k obsluze jednoho rodinného domu s pěti osobami a bytového domu s násobně vyšším počtem. Z hlediska sídelní struktury má nicméně rodinný dům v České republice smysl. Ale měli bychom zahušťovat naše sídla nebo obnovovat stávající fond. Nepřekračovat intravilán. Velká budoucnost je v rekonstrukcích. Ostatně těch je tolik, že čtvrtý díl našeho knižního cyklu 99 DOMŮ bude jenom o nich. A vyjde už konečně letos!

Foto: Stavba ve svém přízemí obsahuje hlavní obytný prostor

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři