Rodinný dům na Křivoklátsku od studia Stempel & Tesař architekti Foto: Filip Šlapal
Architektura / rodinné domy

Stempel & Tesar architekti navrhli energeticky nenáročný rodinný dům na Křivoklátsku, který se otevírá slunci

Ve vesnici na Křivoklátsku vyrostl nový rodinný dům, který chytře pracuje se slunečními paprsky. Energeticky nenáročná stavba ze dřeva a betonových tvárnic má na své zahradě i jezírko zadržující dešťovou vodu nebo kořenovou čističku.

Adéla Vaculíková , 26. 1. 2023

Architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař navrhli rodinný dům, který svým půdorysem připomíná rozvinutý vějíř. „Dům, který se otevírá slunci“, jak architekti projekt pojmenovali, stojí na okraji obce Malé Kyšice na Křivoklátsku, kde v původně rekreační oblasti nahradil původní chatu. Stavba ze dřeva a betonových tvárnic maximálně otevírá své interiéry do poměrně rozlehlé zahrady. Díky celoprosklené fasádě orientované jihozápadním směrem zachycuje první ranní i poslední večerní paprsky a v chladných měsících tak pomáhá zužitkovat teplo ze slunce.

Byla to právě snaha realizovat dům, který by byl co nejméně energeticky náročný, která výrazně ovlivnila podobu i materiálové řešení stavby. „Příběh domu se začal psát dříve, než svět ohromila pandemie a Evropu začala tížit energetická krize. Byl to šestý smysl majitelů, který motivoval rodinu, aby si pořídila nízkonákladový dům obklopený krásnou zahradou? Nikoli, bylo to přirozený odpovědný přístup k životu a respekt k přírodě, kterou je třeba chránit. Principy použité při stavbě budou aktuální i poté, až překleneme aktuální tíživé problémy a všichni si připustíme klimatickou hrozbu, kterou jsme pod návalem nejistoty posledních let možná moc upozaďovali,“ popisují architekti.

Foto: Stavba, která svým půdorysem připomíná rozvinutý vějíř, se maximálně otevírá do poměrně rozlehlé zahrady

Rodinný dům na Křivoklátsku z většiny tvoří dřevěná konstrukce maximálně přiznaná v exteriéru i interiéru. Boční návětrné stěny jsou pak z důvodu trvanlivosti sestaveny z betonových tvárnic. „Sendvičová stěna s tepelnou izolací pomáhá i přirozené akumulaci tepla a tím i stabilitě domu. Veškeré technické zázemí a koupelny jsou soustředěny právě u těchto pevných a stabilních stěn,“ vysvětlují architekti.

Stavba ve svém přízemí obsahuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň, v patře jsou pak situované čtyři ložnice. Všechny obytné pokoje mají výhled do zahrady skrze velká okna v antracitových rámech, která tvoří plášť celé zaoblené fasády. V létě ji dokáže před přehříváním chránit systém pasivního stínění tvořený přesahy střech nebo žaluziemi. „Stejně jako přijímat slunce, se dům umí i bránit nepříjemnému přehřátí díky přetažené střeše a horizontální cloně, která chrání okna před letními poledními paprsky a v patře slouží i jako balkon,“ vysvětlují architekti.

Foto: Všechny obytné místnosti v domě poskytují uklidňující výhled do zahrady

V průběhu realizace domu prošla úpravami i zahrada. Vzniklo v ní koupací jezírko, které zadržuje dešťovou vodu. Vybudována byla také kořenová čistička, která umožňuje zužitkovat odpadní vody pro zavlažování.

„Majitelé se nastěhovali do domu ještě před tím, než byla stavba dotažená do posledního detailu. Postupně zabydlovali nejen dům, ale i zahradu. Ta skrývá třeba zakopaný systémový sklep z recyklovaného plastu a pro sklad zahradních potřeb a kol slouží použité lodní kontejnery. Dům žije vlastním nenáročným životem a postupně srůstá se zahradou,“ říkají architekti na závěr.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři