Novinky a názory / zprávy

Vyrábět, stavět a myslet modulárně. V září proběhne první konference o modularitě u nás

Výřez z fotografie Foto: KOMA MODULAR a.s.

Lídr v oblasti modulární výstavby v Česku, společnost KOMA MODULAR, uspořádá 8. září 2022 první konferenci věnovanou modularitě a jejím využití v našem životě. Celkem 6 vystupujících se podělí o své zkušenosti a myšlenky, jak aplikovat modulární přístup do oblastí, jako je umění, průmysl, vzdělávání nebo vesmír.

KOMA MODULAR s. r. o. , 17. 8. 2022 / Advertorial

Myslet modulárně

Na konferenci, která se uskuteční ve čtvrtek 8. září 2022, se můžou těšit všichni, kteří mají hlavu otevřenou novým myšlenkám. Modularita je totiž koncept, jehož prvky lze využít v mnoha oborech. KOMA, která se věnuje popularizaci tématu modularity již řadu let, pochopila, že modulárně lze nejen vyrábět a stavět, ale také uvažovat – tím pádem lze modularitu aplikovat do různých oborů.

„Někteří lidé principy modularity využívají, aniž by si to vůbec uvědomovali. Jedná se v podstatě o rozdělení velkého celku na menší části, takzvané moduly, na které můžeme aplikovat již známé a osvědčené postupy. Samotné moduly je pak možné používat na více projektech nebo je zcela zaměnit. Využívá se tak principů cirkulární ekonomiky a konečné výrobky jsou více šetrné k životnímu prostředí. S modularitou se kromě stavebnictví můžeme setkat například v průmyslu, vesmíru, architektuře, a dokonce také v myšlení a vzdělávání,“ říká majitel a ředitel společnosti KOMA MODULAR Stanislav Martinec.

Udržitelné řešení

Jednou z hlavních výhod konceptu modularity je bezesporu schopnost prodloužení životního cyklu výrobků. Móda, trendy i technologie se rychle mění a posouvají dopředu. Zcela funkční výrobky se tak zbytečně nahrazují novými. Díky modularitě se ale mohou vyměnit jen ty moduly, které jsou zastaralé. „Takové postupy využívají často automobilky či velké průmyslové firmy. Pokud je koncept dobře navržený, přispívá ke zjednodušení výroby, servisu výrobků i samotnému prodeji,“ doplňuje Stanislav Martinec, který bude konferenci rovněž moderovat.

Konference s netradičním formátem bude zahájena na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde se 6 řečníků bude věnovat různým oblastem života a podnikání. Modularitě v myšlení a vzdělávání se bude například věnovat profesor Ján Košturiak, inovátor a prezident platformy INOVATO. Zástupce modularity ve světě je bývalý diplomat Ilja Mazánek, který stojí za konceptem modulárních letišť. První realizace se právě dokončila v senegalském St. Louis. Návštěvníci se mohou těšit také na Davida Pavlíka, technologického ředitele logistické společnosti Shipmonk, který 5 let pracoval ve společnosti SpaceX Elona Muska. Pavlík se bude věnovat modularitě ve vesmíru. Další oblastí je modularita a umění, kterému se bude věnovat umělecké duo Bára Šlapetová a Lukáš Rittstein, které můžete znát z výstavy ULTRA SUPER NATURAL v roce 2020 v Centru současného umění DOX. Za oblast modularity a architektury vystoupí Ondřej Chybík, jeden z tvůrců oceňovaného modulárního pavilonu EXPO 2015. V neposlední řadě je na programu také téma modularity v průmyslu, promluví o něm zahraniční řečník, který je aktuálně v řešení.

Druhá část dne proběhne ve vizovickém areálu společnosti KOMA, kde bude připravena panelová diskuze řečníků. Přidají se k ní chirurg Tomáš Šebek a Lukáš Trčka jako zástupce technologického inovačního centra ve Zlíně.

Podrobný harmonogram a vstupenky jsou dostupné na webu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři