Události /

Adam Caruso a Laurent Stalder již zítra ve Světozoru

Po úspěšném jarním cyklu přednášek pokračuje o.s. KRUH v reflexi aktuálních tendencí ve švýcarské architektuře - dlouhodobě jedné z nejinspirativnějších architektur v Evropě - a spolu s prestižní Fakultou architektury na ETH v Curychu uvádí další přednáškový večer z cyklu „Švýcarsko-české inspirace“, podpořený z Programu švýcarsko-české spolupráce v rámci Fondu partnerství. Podzimní cyklus uvedou architekt z Londýna Adam Caruso a teoretik architektury Laurent Stalder. Oba spojuje zájem o propojování starého s novým a zájem o kontext.

EARCH.CZ , 25. 9. 2014

Říjnová přednáška zároveň uvede festival Den architektury, který letos obsahuje přes 100 akcí o architektuře po celé republice.

2/10/2014 (19:30, Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1)

ADAM CARUSO / Klam modernismu

O rozdílu mezi ortodoxním modernismem a moderní architekturou, která se snaží komunikovat s plnou realitou současné kultury.

LAURENT STALDER / Ani stará ani nová. Hledání autonomní architektury

Adam Caruso, významný londýnský architekt a profesor architektury na ETH Curych, se bude ve své přednášce Klam modernismu zabývat rozdílem mezi ortodoxním modernismem a moderní architekturou, která se snaží reagovat na současnou kulturu v celé její šíři.

Adam Caruso se svým studiem Caruso St John (založeno 1990) stojí za řadou pozoruhodných veřejných i soukromých staveb. Vyhýbá se modernistickým a historizujícím klišé, má zálibu ve strohosti a "nečasovosti" výrazu. Za realizaci Galerie současného umění ve Walsallu (2000) a "Cihlový dům" v Londýně (2006) byl nominován na Stirlingovu cenu, nejprestižnější britské ocenění pro architekty. Studio Caruso St John je podepsáno i pod modernizací Tate Britain (2006-2013).

Sám Caruso mluví o inspiraci „nemodernistickou moderní architekturou“, důležitými architekty 20. století pro něj nejsou Le Corbusier a Mies van der Rohe, ale Piero Portaluppi, Fernand Pouillon a Asnago Vender, architekti, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli.

Adam Caruso k tomu pro KRUH říká: „Můj problém s postoji „radikálního“ modernismu (a radikálního postmodernismu Libeskinda, Hadid, Fostera) je ten, že posouvá paradigma a nárokuje si, abychom zahodili celou historii architektury z okna, abychom mohli používat nové nástroje (nebo zbraně). To je směšné. Každá doba předkládá své vlastní výzvy a dobří architekti vždy pracovali s historií vlastní disciplíny, aby tak přicházeli na nové cesty jak navrhovat architekturu."

www.carusostjohn.com

Laurent Stalder, profesor historie a teorie architektury na ETH Curych, promluví na aktuální téma současné architektonické teorie i praxe: spojování starého s novým. Řeč bude také o inspirativním architektovi českého původu Miroslavu Šikovi, jednom z nejdůležitějších představitelů a propagátorů kontextuální architektury - tzv. analogické školy se zvýšeným zájmem o práci s obrazy a analogiemi, která vyzdvihuje lokální kontext, jednoduchost, přírodní materiály a spojování nových a starých forem bez vnějších efektů. Přednáška se zaměří také na proměnlivost pojmu autonomie.

www.stalder.arch.ethz.ch

Přednáška je v angličtině, tlumočena do češtiny, pro všechny zdarma.

V pátek 3. 10. se oba účinkující zúčastní pracovní skupiny na téma „zájem o propojování starého s novým a zájem o kontext v současné architektuře“ s českými odborníky (architekty, teoretiky, zástupci neziskovek) na půdě ČKA (Josefská 34/6, 118 00, Praha 1).

Další akce KRUHU:

podzim 2014:

Významní čeští architekti budou přednášet na prestižní ETH v Curychu. Vystoupí například Josef Pleskot, Jan Šépka, David Kraus, Petr Hájek nebo Martin Rajniš.

jaro 2015:

Na jaře 2015 se uskuteční architektonický poznávací zájezd do Švýcarska, kterého se zúčastní čeští studenti a pedagogové architektury.

Ve dnech 20.- 26. 4. proběhne intenzivní workshop pro studenty s profesorem krajinné architektury na ETH Curychu Güntherem Vogtem, který v Praze 5. 6. 2014 vystoupil s přednáškou Krajina měst.

Více na www.kruh.info

pořádá: o.s.Kruh, Kruh ve spolupráci s Fakultou architektury ETH v Curychuspolufinancování: Program švýcarsko-české spolupráce v rámci Fondu partnerstvípod záštitou: České komory architektůpartneři: Ministerstvo kultury ČR, Škola architektury AVU Prahaprojekt podpořili: Nadace české architektury, Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, MDA Praha s.r.o., Sipral a. s., Vize s.r.o.mediální partneři: Era 21, Radio 1, archiweb.cz, ArtMap, earch., časopis Stavba, Artyčok

Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Kruh již uspořádal více než sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Občanské sdružení Kruh je také iniciátorem celorepublikového festivalu Den architektury. www.kruh.info, www.denarchitektury.cz

Klíčová slova:

Kruh o. s.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři