Studentské koleje Cowan Court, Cambridge, 6a architects Foto: Johan Dehlin
Novinky a názory / názory a komentáře

Recykluje budovy, materiály, ale taky příběhy. Tvorba Toma Emersona a 6a architects inspiruje již dvě dekády

6a architects odmítají modernistické paradigma stavět vše zcela nově. Namísto toho razí vlastní přístup znovu využívaní a hledání nových souvislostí mezi materiály, krajinou, klimatem, historií a kulturou. Jeden ze zakladatelů, Tom Emerson, dnes pohovoří v rámci přednáškového cyklu Spolku KRUH.

Jan Bureš / KRUH z. s. , 2. 11. 2023

Studio 6a architects založili v Londýně Tom Emerson a Stephanie Macdonald v roce 2001 a netrvalo dlouho a studio se na britské i mezinárodní scéně etablovalo jako jeden z nejuznávanějších ateliérů.

Jeho protagonisté bývají někdy označováni za architektonické detektivy. A jde o označení trefné, pro práci 6a architects je totiž klíčové hledat „nové souvislosti mezi materiály, krajinou, klimatem, historií a kulturou. Projekty, které čerpají ze sociální historie, stavebních tradic, současného umění a módy, vznikají pevně zakořeněné na svém místě.“

Prvním známým projektem, který obletěl svět je Stromový dům z roku 2013. Malá dřevostavba v zahradě vznikla jako přístavba k řadovému domu v Londýně, který vznikl sloučením dvou chatek z 30. let 19. století. Přístavba, pro rodinu kritika architektury, která starému domu poskytla novou ložnici a koupelnu, se organickou křivkou vyhýbá stromu v zahradě tak, aby jej nebylo nutno kvůli stavbě pokácet.

Foto: Stromový dům v Londýně se organickou křivkou vyhýbá stromu v zahradě tak, aby jej nebylo nutno kvůli stavbě pokácet

Dalším významným projektem, za který studio získalo několik prestižních ocenění, pak byla nová budova studentských kolejí Cowan Court v rámci Univerzity v Cambridge z roku 2016, která doplnila brutalistní areál Churchillovi Univerzity z roku 1959. Čtvercová budova s atriem je pozoruhodná v mnoha ohledech, patrně nejzajímavější je ale příběh jejího dřevěného obkladu z tmavých prken.

Ty byly původně podlahou ve starém francouzském nákladním vlaku, a po mnoha letech užívání, černé a pokryté mastnou špínou, si asi málokdo uměl představit, že nakonec skončí jako fasádní obklad nové budovy kolejí. Nebyli by to však 6a architects, kdyby nepřišli s nevšedním a neotřelým řešením, které navíc umožňuje nevšedním způsobem zužitkovat starý a originální materiál. Sám Tom Emerson o stavbě rád přemýšlí jako o „první dřevěné brutalistní budově,“ jak řekl deníku The Guardian.

Foto: Studentské koleje Cowan Court v Cambridge, které Tom Emerson nazývá „první dřevěnou brutalistní budovou“

Dalších významných projektů nejen v Británii by se dalo vyjmenovat spoustu. Zdaleka by ale nebyly tím jediným, co práci 6a architects reprezentuje. Mimo nespočet kvalitních projektů nejen v Británii v oblasti bydlení, kultury, vzdělání a smíšeného využití vyznačujících se autorským přístupem a promyšleným konceptem ateliér již od svého vzniku paralelně rozvíjel také vlastní architektonický výzkum a výuku.

Tom Emerson je profesorem architektury na ETH v Curychu, na které byl mezi lety 2021-2023 děkanem a kde vede od roku 2010 ateliér zabývající se vztahem mezi tvorbou a konkrétním územím. Sám uvádí, „že jediné, co mu na škole architektury chybělo, byla simulace času.“

Foto: Betonová stavba - fotografické studio pro Juergena Tellera v Londýně

Pro jeho výuku, kterou vnímá jako "nástroj k pronásledování předtuch,“ je typické zkoumání a mapování zadaného území netradičními způsoby tak, aby se studentům podařilo naplno objevit jeho atmosféru a skryté potenciály. Často za předpokladu toho, že mohou pouze přidávat k tomu co bylo předtím, ale ne to ničit.

Tom Emerson přijede do Prahy na pozvání spolku Kruh již podruhé. Jeho přednáška v roce 2014 o znovu využívání (re-use) vzbudila velký zájem publika. Přednáška s názvem Nikdy moderní (Never Modern) se věnovala roli příběhu, historie a přivlastňování v práci a navázala na stejnojmennou knihu, na které Tom Emerson spolupracoval s Irénée Scalbertovou.

Foto: Přednáška Toma Emersona (6a architects), kterou pořádá Spolek KRUH, se uskuteční dnes 2.11 v 19:30 v kině Světozor

“Nejedná se (mi) pouze o opětovné využívání starých budov nebo jejich materiálů, ale také o recyklaci příběhů, které podporují vznik nového autorského přístupu. Přístup znovuvyužívání je poplatný v architektuře 21. století a střídá tak modernistické paradigma stavět vše zcela nově”, říká více k tématu přednášky Tom Emerson.

Přednáška Toma Emersona se uskuteční ve čtvrtek 2. listopadu 2023 od 19h30 ve Velkém sále kina Světozor, vstupenky lze zakoupit přes rezervační systém kin.

  • Autoři: Tom Emerson, Stephanie Macdonald
  • Ateliér: 6a architects
  • Země: Velká Británie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři